Política

Els comuns donen cop de porta a ERC per al mandat

Veuen els republicans resignats a no trencar amb un Junts reforçat

Rebutgen tot suport parlamentari

En Comú Podem ha girat l’esquena amb un cop de porta a la repetició de la coalició de govern entre ERC i Junts, però aquest cop liderada pels republicans. Que ERC no compti més amb ells al Parlament per a l’estabilitat parlamentària o pressupostària del govern mentre hi sigui Junts. És la reacció dels comuns a un desenllaç que els deixa fora del govern i de la governabilitat quan fa tan sols una setmana tenien esperances de pacte amb ERC perquè Aragonès va dir que es plantava davant Junts i va anunciar la intenció de governar en solitari.

La presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, considera que la repetició de la fórmula amb els papers canviats suposa un “pacte de la resignació” en què “Junts ha guanyat als despatxos el que no ha pogut guanyar a les urnes”, perquè es queda les “conselleries socials més rellevants i amb més pressupost”.

El resultat, segons la seva anàlisi, és que el president Aragonès “serà tutelat per la porta del davant”, amb referència a la cessió a Junts de conselleries com Salut, Economia i Hisenda i Drets Socials, i “per la porta del darrere”, amb referència a la tutela que En Comú Podem pronostica per part del Consell per la República de Puigdemont envers el futur president d’ERC.

Albiach retreu a ERC i a Aragonès no haver-se “acabat d’atrevir” a trencar amb Junts, perquè la visió d’En Comú Podem és que, a principis de la setmana passada, ERC mostrava “voluntat” i “intenció” d’explorar un govern en solitari amb el suport dels comuns a la investidura com a pas previ a mantenir-l’hi durant la legislatura. Que no comptin amb ells a partir d’ara ni per als pressupostos ni per a acords puntuals, sentencien.

LA FRASE

ERC ha escollit un executiu que neix vell, que és del passat i que no és d’esperança ni de transformació
Jéssica Albiach
presidenta del grup parlamentari d’en comú podem

Prediu privatitzacions a Salut i fiscalitat no justa

“ERC ha faltat a la seva paraula i, després de setmanes en l’equidistància, finalment ha triat”, denunciava ahir el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. En canvi, ells no faltaran a la seva, hi afegeix, i En Comú Podem no donarà suport ni a un govern amb Junts ni als pressupostos de l’executiu, ni tan sols hi farà acords puntuals, perquè Mena considera la seva formació “incompatible” amb el principal espai postconvergent. Mena acusa ERC i Junts de “guanyar temps” amb un pacte que qualifica de “fracassat”, perquè considera la coalició dels dos partits independentistes un govern que “fa molt temps que forma part del passat del país”. També Albiach dona per “fracassada” la legislatura abans que comenci i considera que “res ha canviat” en les males relacions entre ERC i Junts dels darrers tres anys. Albiach pronostica que Junts privatitzarà serveis sanitaris i no farà una fiscalitat justa a Economia i Hisenda: “Entre una fiscalitat justa i ser l’Andorra del sud, ERC ha escollit Andorra del sud; entre una sanitat pública i privatitzacions, ERC ha escollit el model sociovergent.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona