Política

Biden parla de pau a Gaza i ven armes a Israel

Els Estats Units criden a l’aturada dels bombardejos alhora que ofereixen míssils teledirigits a Benjamin Netanyahu

Milers de famílies al territori assetjat es tanquen a escoles de l’ONU en cerca d’un lloc que les salvi

Joe Biden continua amb el seu particular joc d’equilibris per defensar els atacs d’Israel contra la franja de Gaza, on hi ha hagut gairebé 200 morts, al mateix temps que suggereix a les parts implicades que facin passos cap a la treva militar. “Creiem que tant palestins com israelians mereixen viure amb seguretat i gaudir de llibertat, prosperitat i democràcia”, va afirmar ahir Biden en un vídeo emès per la Casa Blanca: “La meva administració continuarà fent partícips palestins, israelians i altres actors a la regió en els treballs per una calma duradora”, hi va afegir.

Les paraules de Biden van acompanyades d’un altre gest que Washington cedeix a favor de les veus que li exigeixen rendiment de comptes sobre els possibles crims de guerra comesos aquests dies pel seu aliat israelià. L’ha fet el secretari d’Estat Anthony Blinken, que en una conferència a Copenhaguen contradeia públicament el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Blinken afirma no haver vist ni rebut cap prova que corrobori les tesis de les autoritats israelianes, que defensen que Hamas operava a l’edifici que allotjava múltiples mitjans de comunicació globals, enderrocat dissabte pels míssils. El coronel Jonathan Conricus ha reaccionat a les exigències del secretari d’Estat, que demana justificacions per l’atac, assegurant que les autoritats “estan recollint proves” que demostren que Hamas tenia intel·ligència militar i armament a l’edifici, però ha afegit que les proves estaran preparades “d’aquí a un parell de dies”. La transparència amb els objectius militars israelians –i amb l’èxit dels atacs que llancen contra ells– és una batalla que molts observadors israelians i internacionals donen per perduda. “L’exèrcit assegura que ha enderrocat un edifici on Hamas tenia actius militars”, anunciava per les xarxes socials l’analista Mairav Zonszein, del grup de pensament Crisis Group, en referència al gratacels que allotjava a la premsa: “Els israelians donaran aquests fets com a certs, però mai podrem tenir proves que ho demostrin, perquè l’exèrcit ho cataloga tot com a informació confidencial. I continuaran assegurant que ataquen Hamas una i altra vegada sense aportar proves a ningú.”

Els desitjos de pau dels Estats Units queden diluïts per altres accions que no semblen encaminades en la mateixa direcció. La Casa Blanca va aprovar ahir mateix la venda de material armamentístic a Israel per valor de 735 milions de dòlars, en una transacció que incloïa, segons The Washington Post, dispositius que permeten llançar míssils guiats per GPS. També en les darreres hores, l’administració Biden ha impedit per tercera vegada aquesta setmana que el Consell de Seguretat de l’ONU es posicioni públicament en contra de la violència de les autoritats israelianes contra la franja de Gaza, en una gest fortament criticat per països com la Xina. Malgrat la impossibilitat d’adoptar una posició pública, representants de l’ONU diuen que mantenen converses amb membres de les intel·ligències d’Israel, d’Egipte i de Hamas, en un intent per acordar l’aturada dels bombardejos. Altres fonts israelianes asseguren que Israel no es planteja la treva, encara que hagi pres part d’aquestes converses.

Carreteres volatilitzades

La incansable reportera d’Al-Jazeera a la franja de Gaza, Youmna al-Sayed, parla a càmera amb la veu tremolosa mentre adverteix que un míssil nítidament audible pel teleespectador ha caigut a una posició pròxima. En un exercici periodístic poc ortodox, Al-Sayed denuncia que un atac anterior ha caigut a deu metres del seu cotxe i que “ha convertit a tres persones en bocins”, i es pregunta on és la comunitat internacional, mentre explica que els passadissos de l’hospital on es troba parapetada estan plens de gent que no hi cap. “Aquest és l’hospital més gran de Gaza, ja afrontava la crisi del coronavirus i els recursos no donen per a més. Al territori no arriba carburant, s’ha anunciat que les tres hores diàries de corrent elèctric aniran a menys i els equips mèdics no poden accedir a la gent perquè les carreteres estan volatilitzades.”

Milers de famílies continuaven refugiant-se ahir a les escoles de l’ONU amb l’esperança que la bandera distintiva de l’organització protegís els centres dels bombardejos. Alguns pares deixaven que els seus fills petits sortissin a jugar al pati en moments de calma. L’alcalde de Gaza informava que l’exèrcit israelià havia anunciat que atacaria dues escoles públiques.

A Israel hi havia grups molestos per l’actuació de la fiscalia. La policia israeliana havia detingut 900 persones per la violència entre comunicats àrabs i jueves. El 78% dels detinguts eren palestins amb ciutadania israeliana, com ho són també les 116 persones que han estat finalment imputades per la justícia.

LES FRASES

Continuarem fent partícips palestins i israelians per aconseguir una calma duradora
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
L’exèrcit assegura que ataca Hamas però no aporta mai proves de res a ningú
Mairav Zonszein
ANALISTA DE CRISIS GROUP

Pressió per aturar les bombes

El periodista Sami Abu Salem informava ahir al vespre que els míssils continuaven caient sobre Gaza i que alguns ho feien en posicions pròximes a una de les escoles de l’ONU, on molts desplaçats interns estaven refugiats juntament amb ell: “Les famílies que estan aquí parapetades estan terroritzades.” La creu Roja de Qatar va denunciar també que un míssil va destrossar les seves oficines al territori. Tot això passava mentre suposadament el món diplomàtic treballava per aconseguir una treva. El president estatunidenc, Joe Biden, va anunciar al vespre que trucaria al cap de poca estona a Benjamin Netanyahu. Des de París, Emmanuel Macron i Abdel Fatah al-Sisi afegien urgència per aconseguir aturar els bombardejos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona