Política

El PSOE guanyaria les eleccions però el PP li retalla set punts de distància, segons el CIS

ERC es mantindria com a primera força independentista amb el 3,8% dels vots per sobre de JxCat, amb 1,6% i CUP, 0,6

El baròmetre del mes de maig del CIS apunta que el PSOE guanyaria unes eleccions generals amb el 27,9% dels vots, però el PP li retalla la distància set punts i se situa a quatre punts i mig i amb el 23,4% dels vots. Els socialistes tenien 11 punts a l’última enquesta. Vox es mantindria en tercera posició amb el 13,7% dels sufragis, gairebé dos punts menys, i Podem la quarta posició el 10,4% de les paperetes. Ciutadans perdria més d’un punt per obtenir el 5,3% dels vots, i Més País en guanyaria un fins al 3,8%. ERC es consolidaria com a primera força independentista amb el 3,8% dels vots, dues dècimes més que a l’anterior sondeig, i JxCat guanyaria una dècima i rebria l’1,5% de les paperetes. La CUP es manté amb el 0,6% dels vots.

L’enquesta es va fer entre el 4 i el 13 de maig, just després de les eleccions madrilenyes que va guanyar la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso.

Recull un descens en el nombre de votants del PSOE, que tot i guanyar les eleccions obtindria el 27,9% de les paperetes, gairebé quatre punts menys que al mes d’abril, en què el CIS li atorgava el 31,5% dels vots.

Per contra, el PP suma prop de tres punts i rebria el 23,4% de les paperetes. A l’abril l’enquesta assenyalava que votarien la formació de Pablo Casado el 20,6% dels ciutadans.

L’ascens del PP contrasta amb el descens de Vox, que es manté com a tercera força amb el 13,7% dels vots però perd gairebé dos punts respecte al baròmetre anterior, que augurava que obtindria el 15,4% de les paperetes.

Podem es manté quarta després de la marxa del seu líder, Pablo Iglesias, durant la nit electoral. La formació morada rep el 10,4% dels vots, tres dècimes menys que a l’abril, quan el CIS li donava el 10,7% de les paperetes.

Ciutadans confirma el seu descens i perdria prop d’un punt i mig per quedar-se amb el 5,3% dels vots. L’última enquesta deia que rebria el 6,7% dels sufragis.

Després de les eleccions a Madrid Més País guanya un punt sencer i arriba al 3,8%. L’anterior sondeig apuntava que es quedava amb el 2,8%.

ERC és la primera força independentista amb el 3% de les paperetes, dues dècimes més que a l’anterior baròmetre, que apuntava que en rebria el 2,8%.

JxCat guanyaria una dècima fins a l’1,6% (1,5% a l’anterior) i la CUP es quedaria amb el mateix percentatge de vot amb el 0,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona