Política

Brussel·les presentarà una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de patents que planteja Biden

El pla europeu se centra en les exportacions, els compromisos de les farmacèutiques i l’ús de les normes existents

Brussel·les presentarà a l’Organització Mundial del Comerç una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid-19 que planteja el president dels Estats Units, Joe Biden. Així ho ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament Europeu el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis. Segons ell, el pla europeu tindrà tres components: limitar les restriccions d’exportació de vacunes, fomentar “compromisos concrets” de les farmacèutiques per entregar dosis als països pobres i utilitzar les normes existents en el marc de l’OMC per facilitar la transferència de la tecnologia.

De totes maneres, Dombrovskis ha assegurat que continuen oberts a examinar les altres propostes i ha instat tant als EUA com a l’Índia i Sud-àfrica a presentar més detalls de les seves iniciatives. “L’accés igualitari i universal a les vacunes hauria de ser la principal prioritat”, ha defensat.

La proposta europea

El primer element de la proposta és limitar les restriccions d’exportacions de vacunes. “Els estats fabricants haurien d’estar disposats a compartir una part justa de la producció”, ha dit Dombrovskis.

Per a Brussel·les la solució també passa perquè els governs “animin” les farmacèutiques a augmentar la producció i a “subministrar vacunes a cost de producció per als països pobres i en vies de desenvolupament”. “Esperem que les companyies facin compromisos concrets per augmentar les entregues a aquests països”, ha afirmat Dombrovskis.

Per últim, la CE aposta per utilitzar les anomenades llicències obligatòries en comptes de l’aixecament de les patents per facilitar l’accés a la tecnologia de les vacunes. Es tracta d’un mecanisme regulat per l’Organització Mundial del Comerç que permet a un govern concedir una llicència sense el permís del titular de la patent sota una sèrie de condicions. L’executiu europeu veu amb bons ulls que es donin aquestes llicències a companyies que puguin fabricar i vendre els antídots contra la Covid-19 “a preu de cost”, mentre s’estableixi “una remuneració” per als propietaris de les patents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona