Política

La UE aspira a reactivar els desplaçaments interns a partir de mitjan juny

Admet la “feinada” dels estats per emetre tots els certificats de vacunació

A finals de setmana un 50% dels adults europeus ja hauran rebut una dosi

“De manera gradual, hauríem de poder tornar a viatjar lliurement a la Unió Europea”, defensava ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel. Quan ja fa més d’un any que els governs maregen els ciutadans posant i traient restriccions en funció de l’evolució de la pandèmia, Brussel·les confia que, gràcies a la vacunació, ara s’iniciï una reobertura progressiva i definitiva de l’espai de lliure circulació de Schengen.

El 15 de juny hauria de marcar un punt d’inflexió en positiu. La Comissió Europea (CE) espera que els estats més preparats ja puguin començar llavors a utilitzar el passaport sanitari. En paral·lel, les capitals també intentaran pactar l’aixecament d’alguns controls sanitaris per als desplaçaments interns.

En la segona jornada de la cimera ahir a Brussel·les, els líders europeus es van comprometre a “revisar a mitjan juny” les restriccions per als viatges intracomunitaris.

La majoria de països continuen exigint a l’entrada tests i quarantenes, però alguns ja comencen a donar via lliure als turistes, com ara l’Estat espanyol, així que els Vint-i-set intentaran que es faci de manera coordinada. També per evitar que cadascú vagi a la seva amb els nous documents de viatge, l’executiu europeu apressa les capitals a posar en marxa a mitjan juny el certificat digital Covid-19 de la UE. No serà obligatori usar-lo fins a l’1 de juliol, però la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va recordar ahir que el sistema ja estarà operatiu la setmana que ve i, un cop el Parlament Europeu aprovi la regulació, els estats s’hi podran connectar a partir de la segona quinzena de juny.

Vaccins per a l’exterior

“Els estats tenen al davant una tasca urgent: garantir que les autoritats sanitàries validen l’estatus de vacunació dels ciutadans i emeten els certificats”, va avisar ahir Von der Leyen, reconeixent que “és molta feina”. Amb tot, l’alemanya és optimista i creu que hi seran a temps per salvar la temporada turística. No queda clar, però, si la reactivació dels viatges a la UE vindrà a través del passaport Covid o dels efectes de la vacunació.

En les últimes setmanes, les xifres de contagis han anat a la baixa a gairebé tots els països, cosa que ja suposa rebaixar els controls sanitaris a les fronteres, segons el pacte europeu vigent, que es guia per un mapa de colors amb zones de risc. Sigui com sigui, la sensació és que Europa va a millor. “Hi ha un optimisme caut”, va reconèixer ahir Michel després de reunir-se amb els caps d’estat i de govern, que veuen amb recel l’aparició de variants del virus. Tanmateix, Brussel·les celebra el “gran avenç” que han fet en els últims dos mesos en la campanya de vacunació superant els entrebancs inicials. L’executiu europeu calcula que ja aquesta setmana un 50% dels adults estaran vacunats amb la primera dosi, mentre que entorn d’un 20% tindran la pauta completa. “Anem pel camí d’assolir el nostre objectiu de vacunar el 70% de la UE a finals de juliol.” Els Vint-i-set van reiterar també que, a partir del juny, aportaran 100 milions de dosis de vacunes per a altres països de fora de la UE.

Els líders temen l’impacte social del Pacte Verd

Natàlia Segura Raventós

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea exigeixen a Brussel·les que acompanyi les mesures legislatives del Pacte Verd amb “una anàlisi exhaustiva de l’impacte mediambiental, econòmic i social” que tindrà a cada país i a cada sector econòmic. La Comissió Europea (CE) ha de presentar al juny el paquet legislatiu per retallar les emissions un 55% el 2030. Abans de prendre decisions sobre les mesures, les capitals volen saber quines repercussions econòmiques i socials tindran. Tot i que ja no es discuteixen els objectius climàtics, els socis europeus encara discrepen sobre qui ha de fer reduir més la contaminació. Els països de l’est són els més reticents i ahir es van negar a deixar per escrit el repartiment d’esforços. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va assegurar que seguirà el principi de “justícia” i que estarà basat en el PIB de cada país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA