Política

Collboni desvela el pacte amb Valls per bandejar Maragall

Colau desmenteix el tinent d’alcalde sobre com es va lligar la investidura

L’oposició eleva el to de la crítica

Des d’ahir el govern format pels comuns i el PSC a l’Ajuntament de Barcelona té un altre element de discrepància interna, més enllà del model econòmic de la ciutat, de si s’ha d’ampliar o no l’aeroport, o de si ha de venir l’Hermitage o no, per posar alguns exemples. Ada Colau i Jaume Collboni es van contradir ahir obertament sobre la manera com Manuel Valls va decidir donar-los els seus vots i permetre aquest govern de coalició barrant el pas a ERC, que havia resultat la formació guanyadora en les eleccions del maig del 2019.

La qüestió la va encetar al matí Jaume Collboni quan va explicar que fa dos anys va ser ell que va negociar amb Valls la cessió dels seus vots i que ho va fer per impedir que Barcelona tingués un alcalde independentista, Ernest Maragall.

Poc després d’aquestes declaracions, i quan li van preguntar sobre aquesta qüestió, Ada Colau va assegurar que “mai hi ha hagut cap acord d’investidura” i que Valls ha tingut una “influència inexistent” en l’agenda política de la ciutat i “una mostra d’això és que marxa”.

El líder de Barcelona pel Canvi va decidir fa dos anys donar els vots a Colau i aleshores l’alcaldessa ja va dir que no li ho havia demanat però que ho acceptava. El ple d’avui de l’Ajuntament podria ser l’últim de Valls com a regidor, després d’haver confirmat públicament que plega.

Les paraules de Collboni van motivar la reacció d’Ernest Maragall i Elsa Artadi, que, en dues rodes de premsa, van deixar clar ahir que afronten la segona part del mandat amb un ànim més bel·ligerant, apuntant ja a les eleccions que hi haurà el 2023. Maragall va assegurar que trobava a faltar un acte d’homenatge de Colau i Collboni a Valls, mentre que Artadi va qualificar de cinisme la manera de fer dels socis de govern.

“Nova etapa” en la relació amb la Generalitat

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha trigat només dos dies des de la presa de possessió a entrevistar-se amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El seu antecessor, Quim Torra, va trigar un mes. Ahir Colau va celebrar la celeritat amb què s’ha fet la trobada entre els dos responsables de les institucions que hi ha a banda i banda de la plaça Sant Jaume com un indici de canvi i va marxar del Palau de la Generalitat amb “la percepció que comença una nova etapa de col·laboració”.

Colau arribava a la reunió d’ahir havent endurit el seu discurs contra la gestió de la Generalitat en relació amb la ciutat de Barcelona, com per exemple en el cas de l’habitatge, crítica que també afectava Aragonès com a vicepresident. En canvi, després de la trobada d’ahir, tant l’alcaldessa com el president van subratllar el bon clima i les ganes de col·laborar de les dues administracions. Aquest desig es concretarà el 18 de juny amb la reunió de la comissió mixta entre les dues administracions. En la reunió d’ahir es va parlar molt poc de política nacional i sí del problema de l’habitatge i l’emergència en aquest àmbit. Tots dos van coincidir en la necessitat de generar un nou protocol sobre els desnonaments i com ha de ser la intervenció policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar els manifestants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona