Política

Sánchez rebrà Aragonès a La Moncloa aquest mes mateix

En una primera trucada de 40 minuts acorden avançar amb diàleg per superar “reptes comuns”

En un breu comunicat consensuat prioritzen superar el coronavirus i la reconstrucció econòmica

En la primera conversa oficial com a presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez acordaven ahir fixar per a aquest mes mateix la primera trobada presencial, que tindrà lloc a La Moncloa. Serà la primera trobada entre màxims representants des de fa un any i quatre mesos, i la primera d’un president d’ERC, la formació més procliu a reprendre les converses amb el govern espanyol per buscar una sortida al conflicte polític.

D’una conversa de 40 minuts, en va sortir ahir un comunicat conjunt que avançava poca cosa, tot i fixar lloc i mes per a la primera trobada en persona. Pel que fa a la taula de diàleg tan reivindicada i llargament ajornada, el comunicat només fa una referència implícita a l’objectiu compartit d’“avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg”. En la conversa, qualificada de “fluida i productiva” pels dos gabinets de comunicació, el president de la Generalitat i el president espanyol també haurien compartit “la necessitat de guanyar definitivament la batalla al coronavirus i treballar per la reconstrucció econòmica, amb especial referència als fons Next Generation”. Quant a la resta de qüestions motiu de la conversa, no es diu res més enllà que els dos presidents van abordar “diferents aspectes de la situació política actual”. Res sobre els indults parcials que es preveu que el govern espanyol concedeixi en les properes setmanes i sobre els quals el president català només ha demanat públicament a La Moncloa que no s’hi especulés perquè “hi ha massa dolor” de les famílies dels presos polítics darrere d’expectatives d’indults ajornades i tercers graus frustrats sistemàticament per la fiscalia i el Tribunal Suprem.

També la taula de diàleg entre governs per abordar el conflicte polític es va frustrar fa un any i tres mesos per l’arribada de la pandèmia de la Covid-19. Després d’una darrera visita a Barcelona per les protestes contra la sentència del Suprem en què Sánchez va sortir escridassat de l’hospital de Sant Pau, el 5 de febrer de l’any passat era rebut oficialment al Palau de la Generalitat pel president Quim Torra.

Tot i la tensió en les relacions des d’aquelles protestes, la trobada va servir per fer la primera reunió de la taula de diàleg, el 26 de febrer a La Moncloa. Al cap de pocs dies, la Covid-19 ho va paralitzar tot, i la inhabilitació posterior de Torra ho va acabar d’esguerrar.

LA FRASE

[Els presidents] han compartit l’objectiu d’avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg
Comunicat dels governs

Tot igual, però expectativa d’indult

Després de prendre possessió com a president, dilluns de la setmana passada, Aragonès i Sánchez s’havien intercanviat missatges, però no va ser fins ahir que van tenir la primera conversa oficial més o menys llarga. El principal tret distintiu de l’etapa que obren és que aquest cop el president català és d’ERC, la formació independentista que ha defensat la taula de diàleg polític amb el govern socialista davant dels dubtes, fins i tot davant l’oposició en alguns moments, de Junts i la presidència de Torra. Finalment Junts dona marge en el pacte de govern perquè s’explori aquesta via, però les posicions no s’han mogut mai: amnistia i referèndum contra els 44 punts de Sánchez. Els indults, però, podrien marcar un nou clima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona