Política

Creix la incertesa sobre la salut de Kim

La visible pèrdua de pes del mandatari nord-coreà en la primera aparició pública en un mes fa saltar de nou les alarmes sobre el seu estat

El dirigent reapareix en una reunió amb alts càrrecs del partit

La salut del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, torna a ser centre d’atenció i motiu d’inquietud, després de la publicació d’unes fotografies en què se’l veu més prim. Si en el passat el sobrepès del dirigent nord-coreà ha estat motiu de preocupació, ara ho és la seva pèrdua de pes. En la seva primera aparició pública en un mes, dilluns passat, durant una reunió del politburó del partit, Kim lluïa una figura més esvelta en les imatges publicades pels mitjans estatals, segons l’agència sud-coreana Yonhap. Diversos observadors experts en Corea del Nord i el mitjà NK News, que va analitzar les recents fotos del mandatari, van constatar que semblava que havia perdut força pes. Segons la pàgina web d’aquest mitjà establert a Seül, els analistes han comparat imatges dels darrers dos anys i es pot observar com el líder nord-coreà ha hagut d’estrènyer més la corretja del canell del seu rellotge, suposadament valorat en uns 10.000 euros. En les fotografies comparades sembla que el canell esquerre on porta el rellotge és més prim que el novembre de l’any passat, i fins i tot del març d’aquest any. Tot i que aquest tipus d’anàlisi no sempre és una ciència exacta, l’anàlisi d’imatges i vídeos de mitjans estatals ha proporcionat una gran quantitat d’informació sobre la vida i els esdeveniments a Corea del Nord, especialment pel que fa als programes nuclears i balístics del país.

Segons diversos mitjans, hi ha la possibilitat que Kim Jong-un hagi pres la decisió d’aprimar-se activament per donar bona imatge a l’interior, mentre el país es troba enmig d’una crisi econòmica que provoca escassetat d’aliments a causa d’una caiguda massiva del comerç amb la Xina durant la pandèmia. Si es comparen les fotografies del 2011, quan Kim va accedir al poder, es pot veure que, malgrat que el mandatari mai ha estat una persona prima, aleshores tenia molt menys pes que el que ha lluït en els últims anys. Els mitjans que analitzen el règim de Pyongyang asseguren que Kim ha augmentat de pes cada any des de la seva presa de possessió del càrrec.

Nombrosos mitjans occidentals asseguren que el líder nord-coreà és una persona que fuma i té una dieta pobra i desequilibrada. Aquests mateixos mitjans especulen que el mandatari té problemes de salut com ara diabetis, hipertensió arterial, colesterol elevat i gota. L’estil de vida de Kim va aparèixer a la llum quan la seva dona, Ri Sol-ju, va revelar amb franquesa i ingenuïtat que alguna vegada havia suplicat al seu marit que deixés de fumar.

En aquesta darrera aparició pública del líder de Corea del Nord, es va fer la presentació dels seus plans econòmics als alts càrrecs del Partit dels Treballadors, per superar les dificultats causades per la pandèmia del coronavirus, segons van informar els mitjans oficials del país ahir. Segons l’Agència Central de Notícies de Corea, Kim va celebrar consultes dilluns per preparar una reunió del Comitè Central del partit en la qual es discutiran els temes d’estat d’aquesta primera meitat del 2021.

La reunió està prevista per aquest mes però no hi ha fixada cap data. L’agència de notícies tampoc no va concretar els plans del líder nord-coreà, però va indicar que aplicant-los es vol provocar un “canvi tangible” per tal d’estabilitzar l’economia i les condicions de vida de la població. L’economia nord-coreana ha quedat paralitzada durant dècades per les sancions encapçalades pels EUA i, més recentment, per la pandèmia del coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona