Política

La majoria al Congrés a favor dels indults impulsa Sánchez

El PP derrapa i la moció contra la gràcia destapa la majoria favorable de 190 escons dels 350

Sánchez s’imposa “reparar el dolor”

Suma la conferència de presidents a un juliol frenètic que inclou rebre Aragonès i la mesa de diàleg

És una mesura de gràcia regulada per una llei del 1870 i serà firmada pel rei d’Espanya en un acte degut, però l’indult és una prerrogativa del govern i no es vota al parlament. Pedro Sánchez, però, té una confortable sensació de déjà vu: cada vegada que viu un mal moment sempre surt al seu rescat el PP, ja sigui amb un error no forçat o amb un cop que és un bumerang. Després de l’error no forçat d’Isabel Díaz Ayuso enfangant Felip VI com a “còmplice” –l’estupor arriba a la Casa del Rei–, el cop del PP de sotmetre a debat i votació al Congrés una moció exigint denegar els indults és un tret que ha sortit per la culata: ha destapat un marcador favorable que és tot un aval polític. Fins a 190 diputats (55%) del total dels 350 van rebutjar la croada del PP i van oferir el seu suport a l’indult, amb una diversitat ideològica i geogràfica que dona impuls a Sánchez i que inclou el PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís. “Hem de reparar el dolor del 2017”, sentencia el president espanyol.

El guió de la sessió de control i del ple al Congrés que havien preparat el PP, Vox i Cs era bombardejar el govern amb qüestions sobre els indults com si la pandèmia ja no existís. En total van ser vuit dards a Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo i els ministres Juan Carlos Campo (Justícia) i Fernando Grande-Marlaska (Interior), i la setmana que ve el PP hi torna amb una reforma de la llei de l’indult.

El PP xoca contra el 55%

Més enllà de l’esgrima verbal, el marcador del Congrés es va il·luminar gràcies al PP i el veredicte va ser de llum vermell per a la dreta i de llum verd per a la mesura de gràcia en les tres votacions sobre cada punt de la moció del PP: 152 vots a favor, 190 en contra i 2 abstencions en el primer punt; 151 vots a favor, 190 en contra i 3 abstencions en el segon punt; i 153 vots a favor, 189 en contra i 2 abstencions en el tercer. Ras i curt: la bala amb què el PP volia dividir el PSOE li va tornar com un bumerang en forma d’un 55% de la veu de la sobirania estatal a favor dels indults. El PP va captar el vot de Vox i Cs i prou, però amb fites cruels, com ara quan Javier Ortega Smith (Vox) els va acusar d’aplicar “un 155 de pacotilla” i es va atribuir el mèrit de la condemna als presos.

Absents al debat de nit

En l’afany d’estirar l’efecte del clam de Colón, Pablo Casado va agafar a les nou del matí d’ahir el fil del debat nocturn que va tenir lloc a quarts de deu de la nit de dimarts, ja que tant ell com Santiago Abascal (Vox) i Inés Arrimadas (Cs) no eren a hemicicle quan, en nom del PP, era el diputat Carlos Rojas qui va pujar a la tribuna a raonar el no a l’indult. Casado va rescatar una entrevista del 2014 en què Sánchez rebutjava l’indult del 2011 al banquer del Santander Alfredo Sáenz que José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar ja estant en funcions i es va mofar pel fet de donar-li cinc vegades més temps de resposta que quan “perseguia Joe Biden”. “No paren de donar lliçons de constitucionalisme i diuen que són el partit més constitucional i que més defensa la unitat d’Espanya i la igualtat de tots, però divideixen entre els que són bons i els que som dolents, i defensen tant la Constitució i la monarquia parlamentària que envien la senyora Ayuso a dir incongruències sobre el paper del rei”, va replicar el president.

Viatjant a l’etapa que va anar del 2011 al 2018 amb Mariano Rajoy, Sánchez va fer una comparativa: “Quan vostès governaven: dos referèndums il·legals d’independència, una declaració unilateral d’independència i les lleis de desconnexió al Parlament. Des que el PSOE governa amb Podem: zero referèndums il·legals, zero declaracions unilaterals d’independència i zero il·legalitats al Parlament.”

Triple cita amb Aragonès

A la tarda, i rebent la visita d’Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, Sánchez omplia encara més l’agenda d’un mes de juliol frenètic amb l’anunci d’una imminent conferència de presidents autonòmics per abordar el repartiment dels fons Next Generation de la UE. Aquesta nova cita suposa que Sánchez pot tenir en un sol mes tres cites amb Pere Aragonès: la recepció a La Moncloa com a electe posterior a la concessió dels indults, la de la cita de presidents si el republicà hi acudeix –Quim Torra no ho va fer a la del juliol a San Millán de la Cogolla (La Rioja)– i la de la mesa de diàleg entre governs que s’ha de fer a Barcelona si ambdós mandataris conclouen que la millor manera de rellançar el fòrum, que no es reuneix des del 26 de febrer del 2020, és amb ells dos al capdavant. Enmig d’aquesta agenda, el president espanyol anirà al Congrés el 7 de juliol a explicar la idoneïtat dels indults, i el 3 d’agost farà la tradicional compareixença de balanç del curs polític a La Moncloa prèvia a les vacances d’estiu. Amb Von der Leyen escoltant l’agenda catalana al seu costat, Sánchez va tornar a asfaltar el camí a l’indult: “Hi haurà persones a Espanya que tinguin moltes objeccions i que tinguin dubtes respecte a la decisió del govern: jo els demano un vot de confiança i que entre tots fem un exercici de magnanimitat per poder superar aquest esquinçament emocional i mirar a un futur que ha de ser de convivència i de concòrdia.” I fins i tot va presentar la gràcia no en favor dels indultats: “No ho fem pels afectats sinó pel conjunt de la societat i per crear convivència.”

Al matí, quan Abascal (Vox) va desitjar al president que acabés davant d’un tribunal per la “il·legalitat” de l’indult, Sánchez no es va arronsar i va refusar la seva solució franquista: “Vostès tenen una altra proposta: la de fa 80 anys.”

Superman i kriptonita

Que el govern espanyol arriba a l’hora clau de l’indult en un moment pletòric ho evidenciava el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, responent amb hilaritat a Jaime Eduardo de Olano (PP) un dels vuit dards contra els indults. “Vostès han acollit la idea dels indults com la kriptonita del govern... Però recordi com va acabar Superman!”, va etzibar Campo, tot desfermant una rialla general.

Repassada a Arrimadas

Davant Arrimadas (Cs), que sentenciava que “el sanchisme consisteix a buidar el PSOE de principis”, Calvo va ser més dura que mai: “Vostès van començar a Catalunya amb el discurs més terrible i que ha acabat fent seu la ultradreta d’aquest país. Ja no pinten res, ni allà ni aquí ni gairebé enlloc. Tregui el cap del tirabuixó català.”

LES FRASES

Governant el PP: dos referèndums il·legals d’independència, una DUI i les lleis de desconnexió al Parlament. Governant PSOE i Podem: zero
55
per cent dels diputats
van avalar ahir al Congrés l’indult als presos i van rebutjar el vet que pretenia el PP amb la moció.

LA XIFRA

Hem de reparar el dolor del 2017. I no ho fem pels afectats sinó per la societat i per crear convivència
Pedro Sánchez
president espanyol
El PP acull la idea dels indults com la kriptonita del govern... Però recordi com va acabar Superman!
Juan Carlos Campo
ministre de justícia
Cs va començar a Catalunya amb el discurs més terrible que la ultradreta ja fa seu. Ja no pinten res
Carmen Calvo
vicepresidenta primera
El feixisme no és una opció democràtica més i no el podem naturalitzar
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Per què ataca la unitat dels espanyols? Per respondre té cinc vegades més temps que amb Biden
Pablo Casado
president del pp
S’atrinxera en el poder a tot preu. L’indult el situa en la il·legalitat i ho pagarà, espero que en un tribunal
Santiago Abascal
president de vox
No tenen idea del patiment perquè se centren en l’indult. El sanchisme és buidar el PSOE de principis
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans
Els indults són una indignitat i són inútils. No sembla concòrdia si Aragonès no vol estar amb el rei
J. Luis Martínez Almeida
alcalde de madrid i portaveu pp

Von der Leyen: fons i silenci català

Mentre l’oposició ha oblidat la pandèmia i el Marroc i concentra totes les bateries en els indults, Pedro Sánchez va celebrar ahir una fita en l’agenda internacional: rebre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Madrid i tenir l’aval al programa d’accés als fons de la UE Next Generation.

Brussel·les dona l’aprovat al pla de 69.500 milions en transferències directes, que es podrà ampliar amb crèdits fins 140.000 milions fins al 2026 si cal. El 2021 Espanya rep ja 19.000 milions (9.000 anticipats i 10.000 lligats als objectius). El pla de recuperació conté 212 inversions i reformes, i té quatre eixos (transició ecològica, transformació digital, igualtat de gènere i cohesió social). La CE permet de moment que Sánchez deixi sense concretar la reforma laboral i de les pensions. Com a Sánchez, a Von der Leyen se li va preguntar per l’indult als presos polítics, però ella va preferir no respondre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona