Política

Detenen l’editor i quatre directius de l’únic diari demòcrata de Hong Kong

Les autoritats acusen els caps de l’‘Apple Daily’ de violar la llei de seguretat nacional

L’operació suposa un punt d’inflexió en la repressió a la premsa

Un grup de més de 200 policies van assaltar ahir a primera hora del matí les oficines del diari prodemocràtic Apple Daily a Hong Kong i en van detenir l’editor en cap i quatre directius més de la capçalera per una presumpta conspiració per “confabular amb forces estrangeres”, un delicte tipificat a la nova llei de seguretat que la Xina va imposar a l’excolònia britànica tot just ara farà un any. A banda d’aquestes detencions, les forces policials van poder portar a terme un escorcoll a les oficines del diari “per cercar i confiscar materials periodístics” que tenia una autorització oficial i van congelar prop de 18 milions de dòlars hongkonguesos (uns dos milions d’euros) d’actius que eren propietat de tres companyies vinculades a l’empresa editora del diari.

El mateix diari va confirmar a la seva pàgina web que entre els arrestats hi ha l’editor en cap, Ryan Law; l’editor Cheung Kim-hung; el director financer Royston Chow Tat-kuen, de l’empresa associada Next Digital; l’editor associat, Chan Pui-man, i el director de la versió digital del diari, Cheung Chi-wai. El propietari del diari, l’empresari dels mitjans de comunicació Jimmy Lai, va ser detingut a principis del desembre de l’any passat i va ser condemnat a catorze mesos de presó per haver participat en una manifestació no autoritzada el 2019.

En roda de premsa, la policia de Hong Kong va afirmar que, des del 2019, l’Apple Daily havia publicat més de trenta articles en què demanava a diversos països occidentals que imposessin sancions econòmiques a Hong Kong i la Xina continental i que les detencions tenen relació amb “articles publicats al diari, la difusió dels quals hauria constituït un delicte sota la llei de seguretat nacional”. La policia acusa aquests directius d’infringir l’article 29 de l’esmentada llei, que prohibeix “confabular-se amb forces o països estrangers per posar en perill la seguretat nacional”.

Alguns periodistes del diari van assegurar als mitjans que tenien previst continuar publicant el diari, tot i que temen que, després dels esdeveniments actuals –tant les detencions com la congelació d’actius–, això suposi el principi de la fi per a l’Apple Daily.

El veterà periodista britànic de la BBC amb base a Hong Kong Danny Vincent va afirmar que aquest incident és un punt d’inflexió que ha comportat les primeres detencions de periodistes sota la sospita d’haver violat la llei de Seguretat Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona