Política

L’adeu sorpresa d’Ábalos precipita la renovació al PSOE amb Lastra al davant

El fins ara ministre de Transports era secretari d’organització des del 2017 i exhibia fidelitat total a Sánchez

S’agita el congrés de València de l’octubre

Una de les commocions més difícils de digerir a la família socialista ha estat la defenestració de José Luis Ábalos (Torrent, 1959), que fins dissabte no va saber que era un dels caiguts en la demolició del nucli dur que ha executat Pedro Sánchez aprofitant un plàcid cap de setmana de juliol. L’adeu al govern espanyol, on va arribar el juny del 2018 després de la moció de censura a Mariano Rajoy assumint el Ministeri de Foment –més tard Transports–, va acompanyat de l’adeu a la secretaria d’organització del PSOE, on arribava el juny del 2017 i amb fidelitat total a Sánchez.

La remodelació feta per Sánchez ha prescindit de la compassió i s’acarnissa amb l’ariet més fidel que ha tingut al PSOE quan ell lluitava contra l’aparell i va ressuscitar a les primàries del 2017 imposant-se a l’oficialista Susana Díaz. La formalització de la seva renúncia va arribar ahir per carta, a Sánchez i a l’executiva federal, després del cop de ser apartat a Transports per Raquel Sánchez. En la carta, Ábalos –l’home que l’1 de juny del 2018 va pujar a la tribuna del Congrés a defensar la censura a Rajoy– va reivindicar la lleialtat i el sentit del deure que l’han guiat aquests quatre anys en el partit i va lloar l’etapa com “el major honor polític”.

Després de veure que Sánchez prescindeix dels més fidels sense misericòrdia, el PSOE es prepara per viure un 40è congrés federal –els dies 15, 16 i 17 d’octubre a València– de màxima agitació. El més immediat és el relleu d’Ábalos pel secretari de coordinació territorial, Santos Cerdán, que per ara assumirà les funcions de l’home fort del PSOE.

La figura emergent, no obstant això, és Adriana Lastra, ara vicesecretària general del PSOE, que és qui assumirà les regnes del partit fins al congrés que redefinirà l’alineació de noms titulars. La clau del conclave és saber si és Lastra o Cerdán la nova o el nou número dos del partit. Amb Óscar López repescat com a nou cap de gabinet i amb les incorporacions d’Isabel Rodríguez (afí al manxec Emiliano García Page) a Política Territorial i de Pilar Alegría (afí a l’aragonès Javier Lambán) a Educació, Sánchez prova que vol cosir les ferides que el partit arrossega des del 2017.

LES FRASES D’ÁBALOS

El PSOE és un partit més fort i conscient del seu rol hegemònic a l’esquerra i molt més capaç de mobilitzar la societat per continuar transformant el país
L’etapa de secretaria ha estat el major honor polític. És una decisió madurada i necessària des del punt de vista personal i familiar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona