Política

Aragonès: “No hi ha cap motiu per què els instruments d’aval siguin rebutjats”

El president agraeix els anys de “compromís” dels tres consellers dimissionaris de l’Institut Català de Finances

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte la legalitat i “solidesa jurídica” de l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d’exalts càrrecs per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. En aquest sentit, ha assegurat que el Govern no contempla “cap opció” que no sigui la seva acceptació per part de l’organisme i també del Consell de Garanties Estatutàries, que ha d’emetre el seu dictamen al respecte la setmana vinent (a petició de PSC, Cs i PPC).

Sobre la dimissió de tres membres de la direcció de l’IICF abans de la votació sobre la concessió de l’aval de 5,4 milions d’euros, Aragonès els ha agraït els anys de “compromís” amb l’organisme públic.

De visita a Terrassa, Pere Aragonès ha defensat aquest dissabte l’aval de l’ICF als 5,4 milions d’euros de fiança que sol·licita el Tribunal de Comptes espanyol. “Són plenament legals, d’acord amb un decret llei del qual tothom reconeix la seva solidesa jurídica”, ha assegurat. El president entén així que no hi ha motius per què l’organisme pugui rebutjar aquest “mecanisme”, ni tampoc per a un pronunciament contrari per part del Consell de Garanties Estatutàries, que te fins el 29 de juliol per emetre un dictamen sobre la qüestió tal com li ha sol·licitat tres grups parlamentaris. El Parlament, al seu torn, votarà aquesta mateixa setmana el decret del Govern que preveu la creació dels fons que ha d’avalar l’ICF.

Preguntat pel fet que tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances dimitissin aquesta setmana just abans de la renyida votació sobre la concessió de l’aval, el president s’ha limitat a “agrair a tothom la tasca que s’està duent a terme a qualsevol dels organismes públics”. I en l’agraïment, hi ha inclòs també “les persones del consell d’administració de l’ICF que han fet una tasca molt important els darrers anys. Només puc tenir paraules d’agraïment pel seu compromís”.

Un cop més, Aragonès ha defensat que des de la Generalitat es doni “la protecció que jurídicament pertoca a persones que han actuat en l’exercici del seu càrrec i d’acord amb la llei”. “El Govern de Catalunya protegeix els seus servidors públics ara i en el passat”, ha insistit, abans de qualificar de “persecució política” i “inquisició econòmica” la reclamació d’un tribunal que considera “instrumentalitzat per la dreta nacionalista espanyola”. “Ni el mateix TC va qüestionar, quan ho va examinar en el pasat, el que estava fent la Generalitat a nivell d’acció exterior; la persecució és perquè som independentistes”, ha etzibat.

Extremar la precaució contra el coronavirus

D’altra banda, Pere Aragonès ha alertat que malgrat que la corba de contagis de Covid-19 “ha començat un lleuger descens”, els nivells d’incidència són encara elevats i “continuaran així unes setmanes”. En aquest sentit, ha demanat “seguir extremant la precaució”, i ha explicat que se segueix treballant “al màxim” perquè la campanya de vacunació “vagi complint amb tots els objectius”. Més de la meitat dels catalans ja han rebut la pauta complerta, ha recordat, “però encara queda molt de camí.

“Responsabilitat” davant el risc d’incendis

Per últim, el president del Govern s’ha referit també a la situació d’alt risc d’incendis a tot el país, després dels recents incendis a l’Alt i el Baix Empordà. Més enllà de l’esforç de l’administració i els diferents cosso de prevenció i extinció d’incendis, Aragonès ha dit que també és necessària la “responsabilitat individual” i no portar a terme cap activitat de risc que pugui provocar un incendi. “Estem en uns dies molt complicats des del punt de vista metereològic i no ho hem de posar fàcil”, ha demanat.

Reunió amb l’alcalde Ballart

Aragonès s’ha reunit aquest dissabte amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a l’Ajuntament de la ciutat, i després han visitat junts el Mercat de la Independència de la ciutat vallesana. Després de la reunió, Ballart ha demanat al president que “explori la possibilitat” de trobar un espai polític d’interlocució directa entre els alcaldes metropolitans amb la Generalitat, per fer front als molts reptes que aquesta “gran regió” té per davant. El president s’hi ha compromès, segons Ballart. El mateix Aragonès ha emplaçat l’alcalde a reunir-se després de l’estiu en una trobada “bilateral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul