Política

La bilateral aborda beques i el català al món audiovisual

La ministra Rodríguez ultima amb Vilagrà un temari amb el traspàs de beques, Rodalies i un grup de treball de llengua

Montero cita Giró demà al Consell Fiscal pel límit de despesa i el retorn d’IVA

L’Estatut fixa l’obligació de reunir almenys dues vegades l’any la comissió bilateral Estat-Generalitat, però això només es va complir entre el 2007 i el 2009 i el popular Mariano Rajoy en la seva etapa com a president espanyol (2011-2018) no va convocar mai aquest fòrum. Per revifar aquesta comissió, que no es reuneix des de l’agost del 2018, la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ultima amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, un ordre del dia de la reunió del 2 d’agost que inclou des del traspàs a la Generalitat de la competència de la gestió de les beques fins a inversions en infraestructures –com ara Rodalies–, passant per la creació d’un grup de treball centrat en l’impuls del català en el món audiovisual.

El final de curs polític arriba amb un calendari de reactivació del diàleg en múltiples fronts, sigui en l’àmbit bilateral o en les cites a disset amb totes les comunitats.

Amb el pas de Miquel Iceta a Cultura, la manxega Isabel Rodríguez ha agafat el relleu a Política Territorial i ha passat d’admetre el 13 de juliol que no tenia la bilateral a l’agenda a convocar-la abans de les vacances d’estiu i omplir-la de contingut contra rellotge per tal de complir el guió pactat el 29 de juny entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès a La Moncloa. De la cita del dilluns 2 d’agost a Madrid, la Generalitat en tornarà amb el traspàs de la gestió de beques universitàries sota el braç. “És la tramitació que està més avançada”, ha revelat la ministra i portaveu a El País. La consellera d’Universitats, Gemma Geis, ha recordat que és un traspàs pendent des del 2001. Es tracta, a més, d’una competència que ja té el País Basc.

Rodalies o “ferrocarril”

Si bé la Generalitat pot invocar que el traspàs de l’ingrés mínim vital va ser una condició d’ERC al PSOE per aprovar els pressupostos del 2021 en vigor i està pendent, des de La Moncloa es vol donar un enfoc tècnic al temari i això inclou escanejar les infraestructures i valorar les necessitats de Rodalies (Rodríguez ho anomena “el ferrocarril”). Fonts de La Moncloa assenyalen a aquest diari que acudiran dilluns a la cita amb una proposta de “creació d’un grup de treball que estudiï la presència del català, entès com un vehicle de riquesa cultural, en el sector audiovisual”. És la rèplica a l’interès de la consellera Vilagrà, que, en respondre a una interpel·lació de la diputada d’ERC Raquel Sans feta al Parlament, va alertar que només el 0,5% de continguts de Netflix i el 0,1% d’HBO són en llengua catalana. Vilagrà aposta perquè la futura llei audiovisual inclogui “quotes lingüístiques” a les plataformes. Tot i no formar part de l’ordre del dia, la bilateral abordarà els fronts de litigi davant el Tribunal Constitucional, on es troba impugnada la llei catalana de lloguer i on la Generalitat no vol que acabi el fons compensatori de riscos associat a l’ICF amb què es vol emparar els funcionaris i alts càrrecs embargats pel Tribunal de Comptes sense judici.

Nou sostre de despesa

Abans d’aquesta bilateral de dilluns i també de la conferència de presidents autonòmics de divendres al convent de Sant Esteve de Salamanca, la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, ha citat demà Jaume Giró i la resta de consellers d’Economia i Hisenda de forma telemàtica al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per aprovar el sostre de despesa del 2022 –avui rebrà llum verd al Consell de Ministres– i donar a conèixer les entregues a compte. A més d’abordar la sentència del Tribunal Suprem sobre la devolució de l’IVA del 2017 a Galícia i Castella i Lleó –que pot ser aplicable a Catalunya–, Hisenda ha d’explicar al conseller Giró i a la resta de les comunitats quina és la fórmula que ofereix per afrontar la liquidació negativa que els territoris haurien de pagar el 2022 per l’excés de finançament al qual va obligar la pandèmia durant el 2020.

Després de coincidir als consells de Política Fiscal i Financera amb Aragonès i Oriol Junqueras ja quan era consellera andalusa, Montero tindrà ara per primera vegada en aquest fòrum un interlocutor de Junts i espera que Giró hi participi demà per via telemàtica i presencialment en les successives cites. El de demà és el primer CPFF que té lloc des que la Comissió Europea ha beneït el pla estatal com a condició per rebre els fons Next Generation de la UE.

LES XIFRES

10
reunions
ha fet des del 2007 la comissió bilateral Estat-Generalitat, i cap del 2011 al 2018 amb Rajoy.
2
convocatòries anuals havia de tenir la bilateral d’acord amb l’Estatut, i només es va complir entre el 2007 i el 2009.

El PP ataca Aragonès per evitar la cita de Salamanca

La comissió bilateral és un mecanisme que no només té Catalunya, però el PP va obrir ahir un nou front d’atac al president Pere Aragonès per l’absència a la conferència de presidents de divendres a Salamanca. L’alcalde de Madrid i portaveu estatal del PP, José Luis Martínez-Almeida, va ser directe contra qui “no vol ser a la mesa de tots”. “Pere Aragonès ja ha dit que ell no hi va. Si Pere Aragonès no està disposat a seure amb el president i amb els representants de tots els espanyols, si no està disposat a tenir aquesta mínima lleialtat institucional, per què el govern de la nació s’asseurà amb ell en una mesa bilateral?”, va denunciar.

Almeida creu que la bilateral no s’hauria de fer, “però si es fa el mínim és que hi hagi reciprocitat” i que Aragonès sigui forçat a anar a Salamanca. Dit això, Almeida ataca el format de la cita, a la qual fins i tot Isabel Díaz Ayuso ja diu que potser hi anirà per última vegada. “No hi ha hagut ni una sola reunió preparatòria. Si es veu l’escaleta es veu que Pedro Sánchez parla i després es donen cinc minuts a cada president. Per a què serveix això? Que algú ho expliqui!”, critica Almeida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona