Política

Cuomo plega per l’escàndol de l’assetjament sexual

El governador de Nova York cedeix a la pressió, però avisa que es defensarà d’unes acusacions “falses”

El substituirà la número dos de l’estat, Kathy Hochul, primera dona a ocupar el càrrec

La caiguda en desgràcia absoluta del governador de Nova York, el demòcrata Andrew Cuomo, va acabar ahir amb la seva dimissió, vençut per la pressió infinita per l’escàndol d’acusacions d’assetjament sexual a almenys onze dones. No obstant això, va insistir en la seva innocència davant unes acusacions “falses”, impulsades per “motivacions polítiques”. Cuomo, fins fa poc, era una de les estrelles del Partit Demòcrata, d’aquells que es poden escapar de qualsevol escàndol o crisi. Fins que la setmana passada, la conclusió d’una investigació va resoldre que hi ha indicis suficients per acusar-lo públicament d’assetjament, incloent-hi grapejar els pits a una treballadora de la seva oficina.

Les crítiques van ser ferotges. Al torrent de dimissions i la petició expressa del president Joe Biden perquè dimitís, juntament amb la primera queixa criminal d’una de les víctimes, s’hi va afegir l’amenaça d’un judici polític, que encara no està descartat tot i la sortida del càrrec, fet que va demostrar que havia perdut qualsevol suport del partit: tots els demòcrates del Senat estatal estaven disposats a destituir-lo si hi havia una votació.

L’única solució per a Cuomo era deixar el càrrec, tot i que continua pensant que no va cometre cap errada i el seu comportament no és punible. Va demanar perdó a les víctimes alhora que assegurava que les acusacions no tenien cap sentit i eren totalment injustes. “Al meu cap mai vaig travessar cap línia, però no m’adonava de fins a quin punt la línia s’ha redibuixat”, va explicar, intentant justificar un comportament que incloïa carícies, petons i altres tocaments no sol·licitats.

“Crec que, vistes les circumstàncies, la millor manera d’ajudar és si faig un pas al costat i deixo que el govern torni a governar”, va dir Cuomo. La renúncia es farà efectiva d’aquí a dues setmanes i posarà punt final a una dècada de mandat tumultuós i a una carrera política que fa un any era inimaginable que acabés així: en els primers moments de la pandèmia, el governador era vist com una referència absoluta a tot el país, el contrapès polític al llavors president Donald Trump. El seu nom va sonar amb força com a possible candidat a la Casa Blanca.

“Avui es tanca un episodi trist per a Nova York, però és un pas important cap a la justícia”, va dir la fiscal general novaiorquesa, Letitia James, que fa uns dies va ser l’encarregada d’anunciar els resultats de la investigació independent que ha acabat precipitant la caiguda de Cuomo. “Però a cap home, per molt poderós que sigui, se li pot permetre que assetgi dones o violi drets humans”, va resoldre.

Biden, que n’havia demanat la dimissió, va dir en roda de premsa que “respectava” la decisió de Cuomo. El mandatari no ha parlat amb el seu ex-aliat des de l’inici de l’escàndol, i no hi ha cap previsió que ho faci. El relleu serà la fins ara número dos, Kathy Hochul, que es convertirà en la primera dona en aquest càrrec.

LA XIFRA

11
dones
van acusar Andrew Cuomo d’assetjament sexual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia