Política

Alemanya deté un britànic acusat d’espiar per a Rússia

L’home, de 57 anys, treballava a l’ambaixada del Regne Unit a Berlín

Arrestat al seu apartament a Potsdam, hauria passat documents confidencials a canvi del cobrament de diners en metàl·lic

Un ciutadà britànic de 57 anys va ser detingut ahir a Alemanya, acusat d’haver filtrat informació confidencial als serveis secrets russos “almenys una vegada”, a canvi de diners en efectiu “en una quantitat encara desconeguda”, segons va informar la fiscalia federal.

Un jutge instructor del Tribunal Suprem alemany va dictar l’ordre d’arrest després d’haver apreciat proves sòlides que David S., treballador local de l’ambaixada del Regne Unit a Berlín, col·laborava des d’almenys el novembre de l’any passat amb l’espionatge rus. El domicili i el lloc de treball del detingut van ser escorcollats per les forces de seguretat.

En la investigació, hi han cooperat les autoritats alemanyes i britàniques. Ahir estava previst que el sospitós, detingut al seu apartament a la ciutat de Potsdam, als afores de Berlín, prestés declaració davant del jutge.

Es tracta de la tercera persona detinguda per Alemanya durant els darrers tres mesos, pel fet de treballar per a serveis secrets estrangers. En les altres dues anteriors ocasions, per a l’espionatge rus i per al xinès.

Segons el web de notícies alemany Focus, els documents lliurats a Moscou estarien relacionats amb l’antiterrorisme. David S. hauria treballat com a guàrdia de seguretat a l’ambaixada britànica a Berlín i, en conseqüència, no es beneficiaria d’immunitat diplomàtica.

L’afer s’afegeix a altres episodis de tensió en les relacions entre el Regne Unit i Alemanya, d’una banda, i Rússia. Londres va responsabilitzar Moscou de l’atac amb un agent nerviós el 2018 a Salisbury (Anglaterra) contra Serguei i Iúlia Skripal, una acusació que els russos sempre han negat. Alemanya, per la seva banda, va prestar tractament mèdic al dissident rus i enemic número u de Putin, Aleksei Navalni, després que fos enverinat amb gas Novitxok en ple vol, quan tornava d’un acte de campanya electoral a Sibèria, l’any passat. També en aquest cas les autoritats russes han negat tota responsabilitat en l’afer.

El mes passat, durant la seva trobada a Washington, la cancellera Merkel i el president Joe Biden es van comprometre a plantar cara plegats “a les agressions russes”.

L’episodi d’ahir a Berlín també ha portat cua a Londres. El laborista Nick Thomas-Symonds, ministre de l’Interior a l’ombra, va advertir que les acusacions que pesen sobre el treballador de l’ambaixada britànica fan pensar en “una greu violació de la seguretat nacional del Regne Unit”.

“Exemple d’amenaça”

“S’han de prendre urgentment totes les mesures per establir exactament quina informació s’ha passat als serveis d’intel·ligència russos i quin impacte ha tingut això sobre el Regne Unit i els nostres aliats”, va exigir el polític opositor. “Aquest és un altre exemple de l’amenaça real que suposa Rússia i és inacceptable que el govern conservador hagi estat tan lent a l’hora d’aplicar les mesures necessàries per protegir el Regne Unit”, hi va afegir.

LA XIFRA

3
persones
han estat detingudes a Alemanya en els últims tres mesos per haver espiat per a Rússia o la Xina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona