Política

S’amplia la crisi de govern a Polònia

El partit del primer ministre perd una important votació parlamentària

Incertesa política a Polònia, després de la crisi que va desencadenar-se dimarts al vespre amb el sobtat cessament del vice primer ministre, Jaroslaw Gowin, líder del soci minoritari de la coalició Dreta Unida que governa el país. La crisi va continuar ahir amb la sortida de l’executiu de tres viceministres i la renúncia d’altres alts càrrecs, com el plenipotenciari per a les inversions a l’estranger Grzegorz Piechowiaky.

Les dimissions en sèrie i la rapidesa amb què s’han produït posa de manifest que la crisi entre Acord, el partit de Gowin, i l’ultraconservador Llei i Justícia (PiS) del primer ministre, Mateusz Morawiecki, feia temps que durava. Però la crisi es va agreujar encara més ahir, amb la inesperada pèrdua d’una votació parlamentària per part del PiS.

El Parlament polonès havia de votar una controvertida llei sobre mitjans de comunicació, que busca impedir que el canal de televisió de propietat nord-americana TVN operi a Polònia, però l’oposició va presentar una moció per ajornar el debat, que va tirar endavant per 229 vots a favor, inclosos els del partit de Gowin, i 227 en contra. Així, la votació de la controvertida llei queda ajornada fins al pròxim 2 de setembre. El resultat suposa la pèrdua de la majoria parlamentària per part del govern del govern. Alguns politòlegs, com Jacek Nizinkiewicz, columnista al diari Rzeczpospolita, apuntava que el PiS podria haver calculat malament les conseqüències dels seus actes. Ara, el govern de Morawiecki necessitarà buscar tots els suports que sigui capaç de reunir, ja que haurà de fer front a dos moments clau de la legislatura: l’aprovació de la nova llei de mitjans de comunicació i el desenllaç del contenciós que la justícia polonesa manté amb Brussel·les per la seva reforma del poder judicial. La primera prova de foc per Morawiecki serà el pròxim 31 d’agost, quan es produirà precisament la sentència del Tribunal Constitucional –ajornada ja dues vegades– sobre la primacia de la Constitució polonesa sobre la legislació europea, un contenciós que ha crispat les relacions de Varsòvia amb Brussel·les i el desenllaç del qual podria obrir la porta a un Polexit, fet que també va ser molt criticat per Gowin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona