Política

Biden s’enroca i no assumeix cap culpa del caos a Kabul

El president dels EUA responsabilitza els afganesos de la derrota i els critica per no haver plantat cara als talibans

Amenaça amb una resposta “devastadora” si no es permet una evacuació sense violència

El president dels EUA, Joe Biden, continua inamovible defensant a ultrança que continuar amb la decisió de la retirada de tropes de l’Afganistan va ser la decisió correcta, i va declinar acceptar qualsevol responsabilitat de les escenes caòtiques que s’estan vivint a Kabul després de l’entrada triomfant dels talibans. Ans al contrari: va espolsar-se tota culpa i la va dirigir directament a un lideratge afganès que, segons la seva opinió, va ometre el seu deure de defensar el país.

Biden havia estat en un silenci preocupant durant tot el cap de setmana, i es va veure pressionat a sortir davant les càmeres per donar la cara davant la situació tràgica que es viu a la capital afganesa. Només va entonar el mea culpa en assumir que els fets van desenvolupar-se “més ràpid del previst”, però res més. Per a la resta va apuntar a una altra banda.

“Els líders polítics afganesos es van rendir i abandonar el país. L’exèrcit es va col·lapsar, sense intentar lluitar. Els fets de l’última setmana reforcen que la decisió d’acabar l’involucrament dels militars dels EUA ara va ser una decisió correcta. Els nord-americans no poden ni han de lluitar i morir en una guerra que les forces afganeses no volen lluitar per si mateixes”, va dir. Davant la inacció afganesa, la resposta americana és l’abandonament per mirar pels seus interessos nacionals.

Biden va insistir que no volia allargar més la guerra més llarga de la història dels EUA, i que qualsevol moment de retirada seria criticat i traumàtic. Per a ell, la missió dels EUA a l’Afganistan, centrada en la lluita antiterrorista (i no en la “construcció de nacions”, va dir), s’hi ha completat. “L’amenaça terrorista s’ha metastatitzat més enllà de l’Afganistan”, va explicar

En tot el discurs, poques paraules d’escalf per als afganesos. Biden té com a prioritat gairebé exclusiva protegir els interessos americans, i de fet va amenaçar es talibans de respondre amb força “devastadora” si intenten interferir en l’evacuació del seu personal. Per a la població que es queda al país, desesperada per fugir i protagonistes d’escenes “punyents”, només va prometre que estarien atents a la violació de drets humans. Una tasca que “no s’ha de fer a través de desplegaments militars sense fi”, va concloure.

LA FRASE

Estic profundament entristit pels fets que afrontem, però no em penedeixo de la meva decisió
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Por a una base terrorista

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va demanar a la comunitat internacional que “utilitzi totes les eines a la seva disposició per eliminar l’amenaça terrorista global a l’Afganistan”, un temor compartit per uns EUA que exigeixen evitar que l’Afganistan torni a ser una “base per al terrorisme”.

La convocatòria d’una reunió d’urgència del Consell de Seguretat de l’ONU va servir a Guterres per expressar la seva preocupació pels “relats de creixents violacions de drets humans”, especialment contra dones i nenes. “Els pròxims dies seran cabdals. No podem abandonar el poble afganès”, va implorar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona