Política

La Xina mira pels seus interessos a l’Àsia Central

La protecció dels corredors econòmics determina la conformitat amb els talibans

Pequín no evacua ningú

L’arribada dels talibans a Kabul i les escenes de l’aeroport de la capital de l’Afganistan amb centenars de persones tractant de fugir del país desesperadament van aparèixer ahir massivament a tots els canals de televisió de la Xina i a tota la premsa escrita. Des de fa dies, els mitjans de comunicació xinesos no s’han estat de llançar tota mena d’invectives a Washington tot assegurant que aquesta fugida no és sols un fracàs més dels molts que han patit els EUA, sinó que pot esdevenir un punt d’inflexió com a primera potència mundial.

Pequín afirma que la desbandada de les tropes aliades de Kabul ha tingut “un greu impacte negatiu” en la conjuntura del país, tot i que es van mostrar disposats al diàleg amb Washington per reconduir la situació. Segons van revelar ahir els mitjans xinesos, el ministre d’Afers Estrangers xinès, Wang Yi, i el secretari d’Estat, Antony Blinken, van mantenir una llarga conversa en la qual Wang es va mostrar “disposat a comunicar-se i a dialogar amb els Estats Units per promoure una aproximació suau a la qüestió afganesa perquè no hi hagi una nova guerra civil, ni un desastre humanitari. També perquè no es converteixi en formiguer i refugi del terrorisme”.

Les autoritats xineses no amaguen que el nou panorama geopolític que apareix després de l’enfonsament de la dèbil democràcia imposada a l’Afganistan els és totalment favorable. Pequín s’ha limitat a assenyalar que “respecten la voluntat del poble afganès” com a reacció a l’ofensiva talibana, i ni tan sols evacuaran els seus nacionals ni el personal de la seva ambaixada.

Amb aquesta nova situació, Pequín desitja protegir els projectes d’inversions de les noves rutes de la seda, amb els quals busca maximitzar la seva influència en diferents punts del món, entre els quals l’Àsia Central. A més, també es vol neutralitzar qualsevol amenaça al corredor econòmic Xina-Pakistan, un ruta comercial que connectarà la ciutat de Kaixgar, a Xinjiang, amb el port pakistanès de Gwadar, proporcionant al gegant asiàtic una sortida a la mar Aràbiga.

Per aquest motiu, no va sorprendre que fa poques setmanes Wang es reunís amb una delegació dels insurgents afganesos, liderada pel mul·là Abdul Ghani Baradar, abans que els talibans iniciessin la seva última ofensiva. En aquesta trobada, els xinesos ja van aconseguir arrencar dels talibans un compromís de no-agressió per la regió més occidental del gegant asiàtic. Els talibans van expressar que desitgen tenir “bones relacions amb Pequín” i es van comprometre a evitar que cap força “agredeixi la Xina des de l’Afganistan”.

En vista d’aquesta nova conjuntura, alguns mitjans oficialistes, com ara el Global Times, es van afanyar a apuntar aquest dilluns que “l’abandonament de l’Afganistan és una lliçó per a Taiwan”. “Una vegada que esclati la guerra i la Xina prengui l’illa, els EUA han de tenir molta més determinació que a l’Afganistan, Síria i el Vietnam si volen interferir-hi. Seria un moviment per canviar l’statu quo a Taiwan que faria pagar a Washington un alt preu”, afirmava l’editorial parlant obertament d’una guerra entre les dues potències mundials.

LA FRASE

No volem que l’Afganistan es converteixi en un refugi del terrorisme
Wang Yi
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS DE LA XINA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA