Política

La UE s’obre a dialogar amb els talibans perquè són els que “han guanyat la guerra”

Condicionarà la cooperació al respecte als drets fonamentals i al compromís de no crear un refugi gihadista

Vol evitar un “potencial desastre migratori”

L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, va afirmar ahir que els talibans “han guanyat la guerra” a l’Afganistan i que cal “tractar amb ells”.

“No és qüestió de reconeixement oficial, sinó de tractar-hi. Ens hi hem d’implicar i, alhora, estar molt vigilants amb el respecte a les obligacions internacionals amb què s’han compromès els talibans en els darrers 15 anys”, va indicar Borrell en una roda de premsa al final d’una videoconferència de ministres d’Afers Estrangers de la UE per abordar la crisi afganesa.

En una declaració subscrita pels Vint-i-set i publicada després de la reunió, Borrell va destacar: “La cooperació amb tot futur govern afganès estarà condicionada a un acord pacífic i inclusiu i al respecte als drets fonamentals de tots els afganesos”, incloent-hi dones, joves i minories.

Garantir les evacuacions

També al respecte a les obligacions internacionals de l’Afganistan, el compromís de combatre la corrupció i evitar l’ús del seu territori per part d’organitzacions terroristes.

La UE vol “evitar un potencial desastre migratori però també una crisi humanitària”. El cap de la diplomàcia comunitària va assegurar que la UE utilitzarà “tota la seva influència econòmica i política” per ajudar la població afganesa. Segons va assegurar Borrell, no ha “tingut temps” per entrar en contacte amb els talibans, tot i que sí que preveu reforçar la delegació de la UE a Kabul, “no per treure’n gent sinó per fer-n’hi entrar amb la finalitat d’establir un diàleg amb els talibans per raons pràctiques”.

La UE considera de “la màxima importància” la seguretat de tots els ciutadans comunitaris a l’Afganistan i del personal local que treballa per a la Unió o els seus estats membres: “A través d’una forta coordinació entre estats membres, s’estan fent tots els esforços possibles per garantir la seva seguretat, inclosa l’evacuació en curs del personal i de les seves famílies.” Els ministres d’Exteriors asseguren que la UE també dedicarà atenció especial als afganesos que puguin veure compromesa la seva seguretat pel seu “compromís amb els nostres valors comuns”.

L’OTAN culpa els líders locals del “col·lapse” del país

Redacció

L’OTAN va acusar ahir els líders polítics afganesos del “col·lapse” militar al país, que ha permès l’ascens dels talibans. En una roda de premsa, el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va dir: “Part de les tropes afganeses van combatre amb valentia, però no van ser capaces de mantenir segur el país perquè, al final, els líders polítics van fracassar a l’hora de fer front als talibans i trobar una solució política.” Segons el secretari general, hi ha “moltes lliçons” a aprendre de la crisi a l’Afganistan, també pels aliats, que van gastar milions de dòlars i van fer molts “sacrificis” durant dues dècades per entrenar un exèrcit que ha caigut de manera “ràpida i sobtada”. Però Stoltenberg va culpar la política interna afganesa de la situació actual: “És el fracàs dels seus líders polítics el que ha comportat aquesta tragèdia.” També va remarcar que l’OTAN“mai va tenir la intenció” de quedar-se per sempre al país centreasiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA