Política

Respecte a les dones “en el marc de la llei islàmica”

Els talibans anuncien que les deixaran treballar, estudiar i tenir presència pública “dins dels marges” que imposa la xaria

Prometen que no prendran represàlies contra col·laboradors de l’anterior govern o de forces estrangeres

Dos dies després de la seva entrada triomfal a Kabul, els talibans es van adreçar per primer cop al país, en un intent d’infondre tranquil·litat a la població.

En una conferència de premsa, el portaveu dels insurgents, Zabihullah Mujahid, va assegurar que els talibans respectaran els drets de les dones però dins del marc de la llei islàmica i també els mitjans de comunicació “independents” tot advertint, no obstant, que els periodistes “no han de treballar contra els valors nacionals”.

També va anunciar que el nou govern garantirà la seguretat a l’Afganistan, la fi dels narcòtics i que no es prendran represàlies contra aquelles persones afins al deposat govern del president Aixraf Ghani o que van treballar pels poders fins ara ocupants. “Us asseguro que ningú els anirà a buscar per preguntar-los per què van col·laborar” amb els estrangers.

“L’Afganistan tindrà un govern islàmic i fort”, d’acord amb els valors de la societat afganesa, que serà inclusiu, amb tots els sector representats, i que tindrà “bones relacions amb tot el món”. El nou executiu, hi va afegir, encara s’està negociant.

Quant a les dones, el portaveu va dir: “Els permetrem treballar i estudiar [...] les dones seran una part molt activa a la societat, però en el marc de l’islam.” Mujahid va remarcar que “el tema de la dona és molt important, l’islam està compromès amb els drets de la dona en el marc de la xaria [llei islàmica]” i la dona podrà participar “en diferents àrees sobre la base de les nostres normes i regulacions”. “No hi haurà discriminació, però sempre dins dels marges que tenim. Les nostres dones són musulmanes i també són felices de viure en el marc de la xaria”, hi va insistir el portaveu. Els talibans ja van imposar la xaria durant el temps que van estar al poder abans de la invasió nord-americana (1996-2001).

Sobre la por que el nou emirat islàmic es converteixi en un santuari del gihadisme internacional, Mujahid va assegurar que el territori afganès no serà utilitzat contra ningú i “no serà permesa” l’entrada al país a combatents estrangers que vulguin atemptar contra altres països. També es va referir, durant la seva intervenció, al conreu d’opi a l’Afganistan, el principal productor mundial, afirmant que combatran aquesta xacra que destrueix la joventut proporcionant “conreus alternatius a la gent”.

Kabul es va despertar ahir en calma per segon dia després de la caiguda a mans insurgents. Grups de talibans patrullaven pel carrer mentre que molts ciutadans es van quedar a casa.

LES FRASES

L’Afganistan tindrà un govern islàmic i fort [...] amb bones relacions amb tot el món
Les nostres dones són musulmanes i felices de viure en el marc de la xaria
Zabihullah Mujahid
PORTAVEU DELS TALIBANS

Represa de les evacuacions aèries

Redacció

Les operacions d’evacuació d’occidentals i afganesos es van poder reprendre ahir a l’aeroport de Kabul, després del caos desfermat la vigília, quan una allau humana va irrompre a les pistes intentant agafar-se als avions preparats per a l’enlairament. Una certa normalitat es va poder restablir a l’aeroport de la capital després que les forces nord-americanes en prenguessin el control. Amb tot, el responsable de les evacuacions dels britànics, Ben Key, va admetre que la situació no és del tot estable, ja que els talibans podrien decidir tancar l’aeroport en qualsevol moment. El Pentàgon, per la seva banda, va informar que els vols de repatriació continuaran fins al 31 d’agost i que s’efectuaran “d’una manera segura i ordenada”. Washington afirma que encara hi ha entre 5.000 i 10.000 nord-americans “prop de Kabul”. Diversos països ja han enviat els avions per treure els seus ciutadans i col·laboradors locals de l’Afganistan. Ahir va arribar a Dubai (Emirats Àrabs Units) el primer avió militar espanyol per embarcar personal. El segon, també un A400, es va enlairar ahir de la base aèria de Saragossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia entra a la universitat de Califòrnia i deté desenes d’estudiants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona