Política

El BOE naturalitza ara el fons de riscos del govern

Publica el decret d’escut per al Tribunal de Comptes tot i que l’advocacia l’examina

La política és sovint gestió del temps. Quan el Tribunal del Comptes va encarregar al juliol al govern de Pedro Sánchez que l’Advocacia de l’Estat elaborés un informe sobre la legalitat dels avals presentats per l’Institut Català de Finances per fer front a l’assegurament dels 5,4 milions reclamats a 34 funcionaris i alts càrrecs, el que va fer l’ens fiscalitzador va ser regalar el rellotge a La Moncloa. Des d’aleshores, oficialment el fons està “en fase d’estudi”, com reitera la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. Quan en teoria l’advocacia no ha finalitzat el seu examen, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va naturalitzar ahir el fons que la Generalitat ha convertit en escut amb la seva publicació formal del decret 15/2021 de 6 de juliol.

La publicació del decret del fons complementari de riscos al BOE arriba vint dies després de ser avalat plenament pel Consell de Garanties Estatutàries, que va barrar el pas a una impugnació al Tribunal Constitucional. El Tribunal de Comptes es va veure atrapat davant el fons de la Generalitat i la solució a l’atzucac va ser traslladar els “dubtes” sobre la “legalitat” dels avals presentats per l’ICF. Enmig de la teranyina repressiva que ha edificat contra el procés, el Tribunal de Comptes –presidit per María José de la Fuente y de la Calle– es troba que la Generalitat no només no se sent perjudicada pels exalts càrrecs, sinó que esdevé avaladora dels que a priori –i segons la tesi del tribunal– serien els causants del seu perjudici econòmic. I de l’atzucac s’ha passat al tràngol que el Tribunal de Comptes hagi de llegir al BOE la lletra del decret llei del qual dubta si és legal.

Quan el dimarts 6 de juliol conseller d’Economia, Jaume Giró, compareixia per explicar la creació del fons per protegir els alts càrrecs amenaçats amb l’embargament preventiu, l’assumpte neguitejava La Moncloa fins al punt que l’aleshores ministra portaveu, María Jesús Montero, i la vicepresidenta, Nadia Calviño, van sortir tard a la seva roda de premsa tot justificant la demora per l’interès d’escoltar l’explicació de Giró. L’atac del Tribunal de Comptes als patrimonis personals quan no hi ha sentència va ser un punt abordat per Sánchez i Pere Aragonès en l’entrevista del 29 de juny a La Moncloa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia