Política

El PSC, molest amb Aragonès pel vet a negociar els comptes

Li demanen que no posi “cordons sanitaris” si vol ser “el president de tothom”

S’ofereixen a parlar si fracassen les converses amb la CUP

Un pla de xoc social serà la base de les negociacions

El PSC va mostrar ahir el seu malestar pel fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els hagi exclòs explícitament de les negociacions per buscar un acord per aprovar els pressupostos del govern per al 2022. La seva portaveu parlamentària, Alícia Romero, va demanar-li que “no posi vetos ni cordons sanitaris” als socialistes si realment vol ser “el president de tothom”. Per aquest motiu considera que si Aragonès “fa del diàleg la seva bandera” ha d’asseure’s i dialogar sobre els comptes amb la principal formació de l’arc parlamentari, va comentar en unes declaracions a l’ACN.

Ja al juny el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va anunciar que l’executiu descartava aprovar una llei de pressupostos per a enguany i apostava per començar a treballar amb els grups parlamentaris els comptes per al 2022 amb tranquil·litat, però amb l’objectiu d’accelerar els possibles acords entre el setembre i l’octubre perquè entrin en vigor a partir de l’1 de gener. Aragonès aquest dissabte va apartar el PSC de l’equació, ja que només preveu aprovar-los amb el suport de la CUP, tenint en compte que també són “socis d’investidura” tot i que no formen part del govern d’ERC i JxCat. Pel president, un acord amb el PSC “no seria coherent”.

Romero va aprofitar per tornar a insistir en les diferències que els cupaires tenen amb el govern en qüestions com ara l’ampliació de l’aeroport del Prat i la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern. Dues línies vermelles que no ho són per al PSC i, per això, Romero entenia que ERC i Junts prioritzin ara les converses amb la CUP, però reiterava que si la negociació amb els anticapitalistes no funciona el PSC “està disposat a parlar”. La CUP ha reiterat en diverses ocasions que el govern “està suspenent” des que va començar la legislatura en matèria socioeconòmica, però també en establir una estratègia del procés sobiranista.

Romero també va deixar clar que les negociacions per als comptes de Catalunya s’han de desvincular de qualsevol negociació que l’executiu català faci amb l’espanyol, inclosos els pressupostos. “Són dos àmbits diferents” i “el que es faci a Catalunya no hauria d’influir en el que passi a Espanya”, assegurava.

Pla de xoc social de 1.500 milions per negociar

El PSC s’ofereix a parlar, però també posa les seves línies vermelles, que serien treballar per tenir més recursos per a les famílies vulnerables o per desenvolupar polítiques destinades al coneixement i la innovació. El punt de partida seria el pla de xoc social de 1.500 milions que ja van desgranar el mes passat per beneficiar dos milions de persones. Aquesta és una proposta fonamentada en sis eixos d’actuació, entre els quals hi ha el de garantir uns ingressos mínims prenent mesures com l’ampliació de la cobertura de la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital o l’increment de l’índex de renda de suficiència de Catalunya en un 5,03%; impulsar un nou sistema de cures i residencial amb atenció sanitària a col·lectius i territoris desafavorits; més recursos a la salut mental en l’educació secundària o la creació d’un comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil; noves polítiques per garantir l’accés a l’habitatge amb ajuts per a joves. El PSC reclama més recursos per a l’àmbit educatiu, per reforçar la salut, sobretot la primària, i més inversió en universitats i innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona