Política

El G-7 acorda un full de ruta perquè els talibans deixin marxar els afganesos

Johnson afirma que volen garantir un pas segur de sortida

Von der Leyen assenyala que el reconeixement del règim talibà no està sobre la taula

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir ahir que havien acordat amb la resta dels països del G-7 un full de ruta per comprometre’s amb el règim talibà més enllà del 31 d’agost perquè faciliti la sortida de tots aquells afganesos que vulguin marxar del país.

“Haurem de relacionar-nos amb els talibans –va dir Johnson després de la reunió telemàtica–. Probablement hi haurà un govern talibà a Kabul, i la principal condició que exigirem com a G-7 és que han de garantir des d’ara mateix, fins al 31 d’agost i més enllà, un pas segur per a aquells que vulguin sortir del país.”

Johnson també va dir que els països del G-7 disposen de considerables mecanismes “econòmics, diplomàtics i polítics”, inclosa la retenció de fons substancials dels talibans, per posar en funcionament aquesta exigència.

Els talibans ja han dit que permetran marxar als afganesos. En un comunicat conjunt difós per Downing Street, els mandataris del G-7 van destacar que els talibans han de complir “les seves obligacions sota la llei internacional de drets humans”. I van fer una crida a respectar “els drets de les dones, les nenes i les minories”, així com a evitar que l’Afganistan sigui un “santuari per al terrorisme” o “una font d’atacs terroristes”.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va dir, en una roda de premsa posterior a la reunió, que el reconeixement del règim talibà a l’Afganistan “no està sobre la taula” per al G-7 i que no hi mantenen cap mena de negociació política, només “converses operacionals, necessàries per als procediments diaris al voltant de Kabul i l’aeroport”. “Però això està completament separat de negociacions polítiques o de qualsevol qüestió de reconeixement”, va dir Von der Leyen. I hi va afegir que el G-7 és molt clar i té unes “condicions molt estrictes” per a les converses amb els talibans.

Lideratge tocat

Johnson s’havia proposat convèncer Biden, però no ho ha aconseguit. El seu lideratge queda molt tocat, no només a escala internacional, sinó també interna. El líder britànic ha rebut moltes crítiques des de tots els partits –també el seu– per la sortida de les tropes i per no haver-ne organitzat la retirada. Es va criticar Biden al Parlament de Westminster i també Johnson. Consideren que la retirada és una falta de respecte envers els 150.000 soldats britànics que han estat destinats a l’Afganistan, i els que hi han perdut la vida o han estat ferits els últims vint anys.

Un dels més crítics ha estat l’ex-primer ministre Tony Blair. Blair va ser el primer a enviar tropes a l’Afganistan, el novembre del 2001, seguint George W. Bush després de l’atac a les Torres Bessones, per l’encobriment del règim talibà d’Al-Qaida.

Segons Blair, la retirada és un error històric i estratègic d’Occident en la lluita contra l’extremisme islàmic, i els islamistes la interpretaran com una victòria. També va dir que el Regne Unit quedaria relegat a la segona divisió de les potències globals després d’aquesta crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

Stormy Daniels detalla al jutge la seva relació sexual amb Trump

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA