Política

Sánchez es compromet a portar més afganesos en una segona fase operativa

El govern espanyol revela que l’evacuació arrenca al juliol

Parla de “missió complerta” tot i el “fracàs”

Contactarà amb talibans si és per a fins humanitaris

Amb un cop d’efecte doble d’anunciar la fi dels vols d’evacuació des de Kabul i de ser ell i no l’anunciat Félix Bolaños, ministre de la Presidència, qui donés la cara, Pedro Sánchez va entonar ahir la sentència militar d’un comandant en cap: “Missió complerta.” Amb un bagatge de vint anys a l’Afganistan i de 102 vides perdudes –62 morts només en l’accident del Yak-42 el maig del 2003– després d’una despesa de 3.500 milions, el president espanyol va fer un balanç d’“èxit” del dispositiu d’evacuació tot i admetre el paisatge de “fracàs” que deixa la retirada dels Estats Units, que ell considera un error. “Estem parlant d’una tragèdia de dimensions molt importants en política internacional. És una tragèdia, és una crisi i és un fracàs”, va afirmar. El govern espanyol, que ahir va desvelar que el seu dispositiu d’evacuació no va arrencar quan s’havia dit sinó que ho va fer a mitjan juliol, promet no abandonar sota el règim dels talibans els afganesos –i familiars– col·laboradors que no ha pogut evacuar, i ja ultima una segona fase operativa de la qual no preveu informar ni donar detalls prèviament perquè serà una “tasca discreta”. “Espanya no es desentendrà d’aquells afganesos que s’han quedat al seu país i no han pogut ser evacuats durant aquestes intenses jornades”, es va comprometre Sánchez en públic a La Moncloa.

Amb dos avions A400 enlairats a Kabul i que van fer escala a Dubai abans d’aterrar a Torrejón de Ardoz (Madrid), ahir es va donar per acabat el pla d’evacuació amb l’arribada de 81 espanyols que van continuar a l’Afganistan fins al final, entre personal de l’ambaixada –l’ambaixador Gabriel Ferrán, destituït el 4 d’agost, i la diplomàtica Paula Sánchez, entre ells– i militars, a més de quatre militars portuguesos i 85 col·laboradors afganesos d’Espanya, de Portugal i de l’OTAN.

2.206 salvats del terror

En total han estat 2.206 els rescatats del terror dels talibans, dels quals un 47% són dones i un 40% són menors. Una dada que ha sorprès el govern és que només s’ha detectat un únic contagi per Covid-19 –una menor de 15 anys– de tots els rescatats, la qual cosa ha facilitat molt l’acollida perquè ha evitat aïllar els refugiats. Tot i que es va ocultar una data límit, Sánchez va dir ahir que sempre ha treballat amb l’horitzó que l’últim vol de retorn fos el 27 d’agost i que la massacre de l’ISIS a l’aeroport de Kabul no ha fet variar el guió.

“Llavor de llibertat”

Sánchez es vanta que vint anys de tropes sobre el terreny –amb una base militar a Qala i Naw– planten una “llavor de llibertat”. Amb la incògnita de si l’aeroport podrà continuar sent la via d’escapada, Espanya obre ara una segona fase en què no reconeixerà els talibans però sí que hi preveu “contactes operatius amb fins humanitaris” –així és com ho defineixen fonts de La Moncloa– per continuar rescatant afganesos. “No tenim una quantitat exacta d’afganesos que s’han quedat allà”, avisa Sánchez.

Catalunya, disposada a acollir més refugiats

Catalunya comença a acollir els primers refugiats de l’Afganistan. Es tracta d’una desena de persones que s’instal·laran a les infraestructures d’asil i refugi que ja existeixen. De moment, Catalunya acollirà 136 afganesos, 70 homes i 51 dones, 54 dels quals menors, però el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar ahir que Catalunya està disposada a acollir-ne més dels que li correspondrien per població. Al final d’una visita a l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà (Cerdanya), Aragonès va reiterar que Catalunya “vol” i “ha” d’acollir refugiats de l’Afganistan perquè és una “responsabilitat humanitària”. Les dotze universitats catalanes acolliran estudiants refugiats procedents de l’Afganistan perquè puguin reprendre els seus estudis universitaris a Catalunya. Per a això, la Generalitat i el sistema universitari català estan elaborant un pla d’acolliment l’objectiu del qual és “donar resposta a la vulneració de drets fonamentals generada a la regió i que afecta especialment dones i nenes, així com també minories especialment vulnerables”, va informar el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona