Política

La comunitat internacional busca acords per fer front al govern dels talibans

Cerca una entesa sobre els refugiats i el reconeixement de les noves autoritats

El Consell de Seguretat de l’ONU aprova una resolució sense unanimitat

La ràpida presa del poder a l’Afganistan per part dels talibans ha dividit encara més les principals potències mundials i regionals amb relació al país asiàtic. Tot i això, els darrers dies s’han multiplicat els contactes per arribar a una entesa mínima en les relacions amb el nou govern de Kabul.

Ahir mateix hi havia en marxa diverses reunions importants sobre el nou escenari afganès. Els països del G-7, presidits pel secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, es van reunir amb representants de Turquia, Qatar i l’OTAN a Doha per decidir com es pot reobrir l’aeroport civil de Kabul perquè els qui tenen els documents que ho permeten puguin marxar del país si ho desitgen. Més de cent estats han firmat un comunicat conjunt en què asseguren que els talibans s’han avingut a facilitar aquestes gestions.

Mentrestant, el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, està en plena gira per països fronterers amb l’Afganistan per assegurar-se que aquests faciliten asil als refugiats afganesos encara que sigui de manera temporal, mentre estan en trànsit cap a altes països. De moment, Qatar ha fet de lloc de pas de més del 40% dels més de 100.000 refugiats que han marxat de l’Afganistan per via aèria. Maas ha de visitar l’Uzbekistan, el Tadjikistan, Turquia i el Pakistan.

Més enllà de les qüestions logístiques relatives a la sortida de refugiats, les potències també busquen un acord sobre les condicions que s’imposaran per reconèixer el nou règim afganès. En aquest punt ha han aparegut les primeres tensions, especialment entre els Estats Units i Rússia. Moscou ha demanat a Washington que alliberi les reserves del banc central afganès, bloquejades des que els talibans van prendre el poder a Kabul a principi d’aquest mes, per evitar problemes addicionals al país.

Paral·lelament, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, reunit ahir d’urgència a Nova York, va aprovar una resolució, amb tretze vots a favor i l’abstenció de la Xina i Rússia, en la qual insta les autoritats talibanes a complir el seu compromís de permetre una sortida del país segura dels afganesos que ho desitgin un cop s’hagin retirat els exèrcits dels Estats Units i de la resta d’aliats. La resolució també reclama assistència humanitària a la zona i que no s’utilitzi l’Afganistan per amenaçar o atacar cap país.

LES XIFRES

2
reunions
internacionals hi va haver ahir sobre l’Afganistan: una a Doha i una altra a Nova York.
40
per cent
dels més de 100.000 refugiats que han marxat de l’Afganistan per via aèria han passat per Qatar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona