Política

Sánchez es resisteix a confirmar la seva presència a la taula

Junqueras anima l’independentisme a posar “totes les ganes” en la defensa de la negociació entre els dos governs

A la taula de diàleg liderada per Pere Aragonès no hi ha confirmada encara la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, que va fent la viu-viu per allargar la incògnita sobre la seva assistència al fòrum, que s’ha de celebrar a Barcelona la setmana següent a la diada nacional. Ahir mateix, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, deia que encara és aviat per dir si el president espanyol vindrà o no, com sí que hi va ser quan la delegació catalana estava encapçalada pel president Quim Torra. “Els equips estan treballant”, es va limitar a explicar en una entrevista a la SER.

No només hi ha pendent saber si Sánchez es digna a acudir a la reunió. Tampoc no se sap a hores d’ara qui integrarà la part catalana, ni la data exacta de la trobada, ni l’ordre del dia, per bé que la banda catalana veu ineludible abordar l’autodeterminació i la fi de la repressió.

Ni en la conferència de dimecres a la Casa Amèrica de Madrid ni tampoc ahir a Guadalajara, Sánchez va referir-se a la carpeta catalana, i qui dia passa, any empeny. El que sí que arriba públicament per part espanyola és que La Moncloa ha decidit aparcar ad calendas graecas la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal. En aquest sentit, l’independentisme vol treure Sánchez del cofoisme per haver indultat els presos polítics, tenint en compte que hi ha més de 3.000 represaliats.

Un dels indultats, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va sortir ahir en defensa de la taula de negociació, que veu com “l’única manera d’obtenir el reconeixement internacional, que és imprescindible per fer la independència”. Des de Ginebra, on viu exiliada la secretària general dels republicans, Marta Rovira, i on es va reunir ahir la plana major del partit, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès –que hi va arribar més tard a causa de la gestió derivada dels aiguats a les Terres de l’Ebre–, Junqueras va instar l’independentisme, sense esmentar directament Junts per Catalunya, a posar “totes les ganes” en aquesta taula.

El líder d’ERC no va confirmar si ell mateix formarà part de la delegació catalana.

Medalla d’honor a les víctimes de la repressió

La mesa del Parlament ha acordat per majoria, a proposta de la presidenta, Laura Borràs, d’atorgar la medalla d’honor de la institució en la categoria d’or a les víctimes de la repressió i als col·lectius jurídics que les defensen. L’acte de lliurament de la màxima distinció de la cambra es farà en el marc del actes de la Diada, el dia 10. Posteriorment, la medalla d’honor serà dipositada per primera vegada, excepcionalment, al Museu d’Història de Catalunya, on, d’aquesta manera, “es farà present un episodi que ja és indiscutiblement història viva del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.