Política

Podem vol deixar el referèndum per “més endavant”

Podemites i comuns portaran a la taula de diàleg reformar el finançament, la desjudicialització i el reconeixement de la nació

El referèndum ara no toca. Podem aposta per deixar de banda l’autodeterminació a la taula de diàleg entre els governs espanyol i català i concentrar-se en cinc altres eixos: la desjudicialització del conflicte, el reconeixement de Catalunya “en la seva singularitat nacional”, una reforma del sistema de finançament, en “blindar” i ampliar l’autogovern i en votar l’acord que en surti. El referèndum, però, quedaria per “més endavant”, en una “segona fase” posterior a la taula de negociació, segons va defensar ahir el president del grup d’Unides Podem-En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, en una entrevista a TV3.

“Ara en aquest moment més que acordar una votació s’ha de votar un acord”, va recalcar. La veu podemita i dels comuns a la cambra baixa va remarcar que això no vol dir que renunciïn al referèndum, però va justificar que en aquest moment hi ha molts ponts trencats i que els consensos per reformar l’Estatut han volat pels aires. “El catalanisme ha de tornar a reconstruir aquests consensos, la societat està més dividida en aquest moment”, va reblar Asens.

Podem, doncs, acudirà a la reunió amb un document sota el braç amb els seus cinc eixos, que presentarà la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, dimecres de la setmana vinent, amb l’ambició que la proposta que fan es converteixi en un camí del mig entre les postures del PSOE i de l’independentisme.

“Primer cal anar a la taula per intentar avançar en els cinc eixos, per poder treure un resultat que després sigui ratificat a les urnes. I en una segona fase, més endavant, posar damunt de la taula la qüestió del referèndum. Desgraciadament, no estem ara en aquest moment”, va insistir.

Malgrat que Podem deixi per més endavant l’autodeterminació, Asens es va permetre recordar que en el passat molts dels que defensen el referèndum van considerar que era una pantalla passada.

A menys de dues setmanes perquè se celebri la reunió a Barcelona, el successor de Xavier Domènech va puntualitzar que a la banda espanyola de la taula hi acudiran amb “una mateixa veu, però amb accents diferents”.

En qualsevol cas, no hi ha encara data, ni ordre del dia, ni es coneix la composició de les delegacions espanyola i catalana a la taula de diàleg. De fet, ni tan sols Pedro Sánchez ha confirmat la seva assistència, una qüestió que Asens veu secundària i que el president d’ERC, Oriol Junqueras, relativitzava dijous malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, advertia fa uns dies que “tot saltarà pels aires” si Sánchez no compleix.

LA FRASE

Ara en aquest moment més que acordar una votació s’ha de votar un acord
Jaume Asens
Líder d’Unides Podem al Congrés

Aragonès fitxa el cupaire David Fernàndez

David Fernàndez formarà part del grup promotor de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fitxat l’exdiputat de la CUP com un dels membres d’aquest grup, que serà “coral”, amb un lideratge “compartit” i “col·lectiu”. Segons va avançar l’Ara, Aragonès ha intensificat els contactes perquè el grup promotor es pugui reunir abans de la propera trobada de la taula de diàleg, que s’ha de celebrar la setmana posterior a la Diada. Aquest acord nacional, que ha d’aglutinar partits i entitats partidàries de l’amnistia, és un dels compromisos que va adquirir el president durant el debat d’investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia