Política

AGUSTÍ ALCOBERRO

EXVICEPRESIDENT DE L’ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“Hem de mantenir la memòria de l’1-O”

“Només arribarem a una solució com cal si sabem mantenir un estadi de lluita efectiva”

“L’Estat mai donarà l’autodeterminació”

El vicerector de patrimoni i activitats culturals de la Universitat de Barcelona i exdirector del Museu d’Història de Catalunya Agustí Alcoberro va esdevenir vicepresident de l’ANC el 14 d’octubre del 2017 en una etapa convulsa per al país que va des de l’empresonament dels Jordis fins a la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya.

Aquest agost ha publicat ‘La desfeta’ (Rosa dels Vents), sobre l’Onze de Setembre de 1714.
En la història dels pobles hi ha moments d’una enorme intensitat que generen memòria que queda marcada col·lectivament. Aquell 11 de setembre en va ser un. El que faig és explicar-lo a través de testimonis, cròniques i dietaris de gent que el va viure i reconstruir els fets. La història ha estat durant un cert temps molt poc humanitzada i amb la col·lecció Dies que Han Fet Catalunya volem tornar a una història que parli de fets, que expliqui relats.
307 anys després, aquest dissabte, per què es manifestarà?
Entenc que hi ha un cert nivell de confusió, fins i tot un cert estupor entre la gent perquè no s’acaba de veure el final del túnel, però també crec que hi ha un capital molt poderós que és la memòria: hi ha molta gent a qui els fets de l’1 i el 3 d’octubre li van modificar el comportament i li van generar una determinada actitud, i aquest és el nostre capital més poderós. Per tant, es tracta de continuar treballant per mantenir aquest enorme patrimoni que és la memòria i que això, arribat el moment i quan trobem la finestra d’oportunitat, ens porti finalment a la victòria.
Deslliga la Diada del desencís polític que hi pugui haver en aquest moment a Catalunya?
Hi ha una gran decepció, que és legítima, que parteix del resultat final de l’octubre del 2017. Una part important del moviment que es va fer aleshores partia de dos principis que es van demostrar equivocats: l’un era “No s’atreviran” i l’altre, “Europa no ho permetrà”. I el que vam poder comprovar aquell octubre és que sí que es van atrevir i que Europa ho permetrà sempre. No n’hi ha prou amb el que hem fet fins ara, cal un salt i anar molt més enllà, i això no és fàcil, entre altres coses perquè requereix disposar d’un equip líder coherent i que estigui disposat a assumir les conseqüències del que suposa aquest embat a l’Estat.
Com pot afectar el context de pandèmia?
S’hi introdueix un element molt perillós que hauríem de saber diagnosticar, que és que augmenta el nivell d’egoisme o percepció d’inseguretat, perquè som supervivents. La sensació que no cal ficar-se en política i complicar-se la vida és un risc que és real.
La Diada és la setmana prèvia a la reunió de la taula de diàleg.
Aquesta taula de diàleg és una exigència de la Unió Europea. El fet que existeixi és una victòria. Però és evident que l’Estat espanyol mai donarà el dret a l’autodeterminació de Catalunya, l’haurem de conquerir nosaltres. Només arribarem a una solució com cal si nosaltres sabem mantenir un estadi de lluita efectiva i que acabi convertint-se en inevitable.
Com ha canviat l’ANC des que va deixar-ne la vicepresidència?
L’ANC ha canviat en la mesura que ha canviat la conjuntura política i el país. La realitat és molt diferent. Quan em va tocar ser vicepresident encara les espases estaven ben altes, podíem guanyar. És evident que la realitat actual és tota una altra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona