Política

El PP planteja renovar el CGPJ i canviar la llei per a les pròximes ocasions

La proposta és per “raons d’higiene democràtica” i no “excuses” per a no perdre el control sobre aquest òrgan

El secretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, ha plantejat aquest dilluns renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “amb l’actual llei” i afrontar “al mateix temps” una reforma per a modificar el sistema d’elecció de cara a futures ocasions.

En declaracions als periodistes després de l’acte d’obertura de l’Any Judicial, presidit pel rei Felip VI, López ha assenyalat que “els responsables polítics espanyols han de prendre nota” del discurs del president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i ha demanat al Govern que “deixi d’insultar” al PP acusant-lo de “segrestar” l’òrgan de govern dels jutges.

Segons ha apuntat, la seva formació està “totalment d’acord” amb afrontar la renovació d’aquest òrgan judicial i, “al mateix temps”, començar a treballar en la reforma de la llei perquè el sistema d’elecció dels vocals que són jutges depengui directament de la voluntat dels mateixos jutges, “com demana la Unió Europea”.

“Si tenim voluntat de reformar la llei, es pot fer en el mateix temps que es renova el CGPJ, perquè el següent Consell es renovi ja amb aquesta llei que aprovem entre el PP i el PSOE i tots aquells partits que vulguin acompanyar-nos en aquesta senda d’enfortiment del poder judicial”, ha assenyalat.

López ha reiterat que aquesta proposta d’un sistema d’elecció directa comportaria la “despolitització” del CGPJ, un òrgan que “transmet una imatge d’independència que no és real”.

En aquest sentit, ha subratllat que la reforma per la qual aposta el PP compleix “l’estàndard mínim d’independència del poder judicial que demana Europa”.

Preguntat per l’oportunitat que va tenir el PP de reformar la llei del CGPJ quan comptaven amb majoria el Congrés dels Diputats, López ha explicat que en aquell moment “no existia l’interès que té ara la UE”.

També ha assegurat que les exigències que ha plantejat fins ara el PP per a negociar la renovació del Consell —com l’absència d’Unides Podem en la negociació o el veto a vocals com De Prada o Rosell— són totes “raons d’higiene democràtica” i no “excuses” per a perdre el seu control sobre aquest òrgan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona