Política

Diada marcada pel debat sobre la taula de diàleg

“Avui és un dia per enfortir-nos i anar a la taula de negociació amb tota la fortalesa. Ens hi juguem tot”, assegura Vilagrà

La reunió de la taula de diàleg entre el govern i l’executiu espanyol ha centrat les declaracions dels polítics duran la Diada.

Des del govern, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que la Diada és un dia per “confluir” i “enfortir-se” per anar a la taula de negociació “amb tota la fortalesa del poble de Catalunya”. Després de les discrepàncies entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, al voltant de la reunió de la setmana que ve, Vilagrà ha fet una crida a la unitat. “Encarem aquesta setmana amb força i legitimitat. És una finestra d’oportunitat. Ens hi juguem molt, tot”, ha afegit. Segons la consellera, la Diada és un “clam de llibertat” per reclamar un futur millor “en forma de referèndum d’autodeterminació”. Així ho ha dit després de l’ofrena floral del Govern al monument de Rafael Casanova. La consellera també ha subratllat que aquest Onze de Setembre no es commemora amb normalitat per “l’exili i la repressió”. Així mateix ha exigit respecte a “drets fonamentals” com l’autodeterminació i l’amnistia.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, nega que hi hagi divisió dins del Govern sobre com encarar la taula de diàleg de la setmana que ve. “Hi ha accents diferents que posen voluntat en avançar de manera coordinada per guanyar el dret a l’autodeterminació”, ha afegit. En declaracions a la premsa després de la tradicional ofrena a Rafael Casanova, Sànchez ha dit que Junts és “escèptica” perquè veuen actituds que no els agraden per part del govern espanyol. Tot i així, ha dit que el seu partit serà a la taula per donar “força” al país. En aquest sentit, ha garantit que Junts serà “lleial” en mantenir l’acord de legislatura amb ERC i la CUP. “L’independentisme no queda debilitat per parlar alt i clar”, ha conclòs. Sànchez ha remarcat que Junts anirà a la taula de diàleg de la setmana que ve però amb una actitud “expectant” per tal “d’aixecar acte de la voluntat del govern espanyol”. I és que, segons el secretari general de JxCat, el govern espanyol no compleix, no té paraula i, per tant, se’n pot esperar “poca cosa”. I com a exemple ha dit que l’executiu de Pedro Sánchez no ha estat capaç de mantenir l’acord per invertir 1.700 MEUR a l’aeroport del Prat.

La diputada de la CUP al Parlament Dolors Sabater creu que seria una “falta de respecte” que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no sigui a la taula de diàleg. En declaracions als mitjans des del passeig Lluís Companys de Barcelona, la cupaire ha considerat que aquest espai de negociació “no té cap sentit”. A més ha assegurat que les negociacions per l’ampliació de l’aeroport del Prat han estat una “trampa i un xantatge” de l’executiu espanyol. La cupaire també ha criticat les propostes dels comuns per la taula de diàleg perquè, a parer seu, “reciclen de la paperera de la història” idees de l’antiga Convergència i d’Artur Mas del 2013. “Són caduques i autonomistes” i “no avancen cap a l’autodeterminació”, ha sentenciat.

El president del Govern, Pedro Sánchez , confia que el “retrobament, l’afecte i la concòrdia” guiïn la celebració de la Diada aquest dissabte 11 de setembre per avançar “cap al que ens uneix”. Així ho ha manifestat Sánchez en el seu compte oficial de twitter, que ha utilitzat per felicitar a tots els catalans i catalanes en la Diada2021, amb un missatge en el qual aposta per treballar per una “Catalunya en positiu, que camina amb decisió cap a un futur de progrés”. El missatge del president del Govern arriba tan sols uns dies abans que se celebri, possiblement el 16 o el 17 de setembre, la taula de diàleg que preveu convocar el president de la Generalitat, Pere Aragonès

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha llençat un missatge d’esperança per la celebració de la taula de diàleg, prevista per la setmana que ve a Barcelona. Després de fer l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova amb motiu de la Diada, Albiach ha reivindicat l’espai de negociació com una “gran oportunitat” per començar a avançar, “alçar el cap i tenir conquestes després de tant temps de paràlisi i bloqueig”. “Per primer cop tenim majories que estan disposades a resoldre aquest conflicte polític, a través de la política i de forma bilateral”, ha afegit.

El líder del PSC, Salvador Illa, confia que la Diada pugui servir per “obrir un diàleg sincer i honest” i “buscar consensos” entre tots els catalans. En declaracions a mitjans just després de fer l’ofrena a Rafael Casanovas Illa ha assegurat que són “temps de canvis profunds i importants”, amb molts “reptes i oportunitats” que ha demanat aprofitar.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat “tota la confiança” en la taula de diàleg, que s’ha de reunir la setmana que ve, i ha afirmat que “es pot parlar de tot des del respecte, sense línies vermelles, sense presses ni pressions”. Després de fer l’ofrena a Rafael Casanova, l’alcaldessa ha assegurat que aquesta no és una Diada qualsevol perquè els indults han marcat “un punt d’inflexió”. I ha reivindicar començar “una nova etapa de diàleg, de seure a la taula i resoldre-hi problemes polítics”. “És una etapa que ens mereixem tots, hi ha hagut molt patiment”, ha dit. I ha cridat a “rebaixar la tensió” i “que la taula pugui treballar”.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha fet una crida a “traduir la força ciutadana” de la Diada en “una aliança per fer imbatible el referèndum”. En declaracions a mitjans just després de fer l’ofrena a Rafael Casanova i una setmana abans de la taula de diàleg amb el govern espanyol, Vilalta ha remarcat que traslladaran “la fortalesa de l’independentisme al carrer i els grans consensos” a la negociació per reivindicar-hi el dret a l’autodeterminació. La portaveu d’ERC ha insistit que “les urnes marquen el camí” i ha recordat que hi ha “una majoria parlamentària i social molt àmplia” que demana un referèndum.

CCOO i UGT han demanat que des de Catalunya i des de l’Estat es faci “una aposta clara” pel diàleg una setmana abans que previsiblement comenci la taula de diàleg entre governs. En declaracions als mitjans just després de fer l’ofrena a Rafel de Casanova els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros respectivament, han fet una crida a resoldre el conflicte polític a través de la negociació. Tots dos sindicats han demanat que a Catalunya es recuperi “els grans consensos” i han apostat per teixir “àmplies majories” a nivell nacional. En aquest sentit, Pacheco ha dit que cal “trencar els blocs” perquè s’estan “enquistant” i impedeixen trobar sortides al conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA