Política

La Xina també rebaixa el to però llança dards als EUA

Promet no finançar més plantes de carbó i ser neutra en emissions el 2060

L’Iran qualifica les sancions nord-americanes de “nova forma de guerra”

Els talibans demanen tenir torn de paraula a l’Assemblea General

La Xina de Xi Jinping va expressar davant l’Assemblea General de les Nacions Unides que comparteix amb els EUA el rebuig a un nou panorama internacional de guerra freda, però això no significa que les dues potències es guardin cartutxos per demostrar l’enemistat i competició geopolítica.

Xi, que va participar a l’ONU per videoconferència (un fet prou remarcable, quan normalment cedia el parlament a un funcionari de rang inferior), va fer les màximes promeses en l’àmbit de la lluita contra el canvi climàtic, assegurant que el seu país arribarà al pic de diòxid de carboni el 2030, serà neutral en emissions el 2060 i que no finançarà més indústries de carbó.

No obstant això, el més esperat era el que tingués a dir sobre la pugna amb Washington pel lideratge mundial. Igual que va fer el nord-americà Joe Biden, Xi no va anomenar en cap moment els EUA, però se li va entendre tot quan va dir que la “democràcia no és un dret especial reservat a un país en concret”, que “les intervencions militars des de l’estranger i l’anomenada transformació democràtica no porten res més que mal”, que “l’èxit d’un país no ha de significar la fallida d’un altre”, o que “el món és prou gran per acomodar el desenvolupament i el progrés comú de tots els països”.

Especialment punyent va ser en la referència velada a la reunió de l’aliança informal del Quad (EUA, Austràlia, Japó i l’Índia) de divendres i a la creació de la coalició Aukus, que no és altra cosa que un pla per contenir i competir a la regió de l’Indus-Pacífic. “Hauríem de rebutjar els intents de construir petits blocs per mantenir-ne fora d’altres [països]”, va dir Xi. Una tensió al Pacífic que als EUA els ha costat una greu crisi amb França. Ahir, els dos presidents es van trucar per intentar destensar la corda, i es van comprometre a obrir un període de consultes profundes per “crear condicions que assegurin confiança” de cara al futur.

Entre els parlaments més interessants també hi va haver el d’Ebrahim Raisi, nou president de l’Iran, que de manera virtual no va estalviar cap retret als EUA, als quals va etzibar que “no tenen credibilitat” després del fracàs a Kabul i les imatges de la insurrecció al Capitoli. Especialment dur va ser en referència a les sancions que continuen pesant sobre Teheran, “una nova forma de guerra” que, en època de pandèmia, els iranians consideren “crims contra la humanitat”.

Un dels dilemes més importants de l’ONU és què fer amb el parlament en representació de l’Afganistan. Els talibans han demanat oficialment tenir-hi la paraula, i fins i tot ja tenen nomenat un representant davant l’organisme. El sistema de protocol i organització, tanmateix, té la llista dels representants del govern caigut fa un mes. Tot queda en mans del comitè d’acreditacions de l’ONU, que encara no ha decidit què cal fer.

El president espanyol, Pedro Sánchez, hi havia d’intervenir a última hora de la sessió vespertina d’ahir (matinada catalana), just després del primer ministre britànic, Boris Johnson.

LA FRASE

Hauríem de rebutjar els intents de construir blocs per mantenir-ne fora altres països
Xi Jinping
PRESIDENT DE LA XINA

Els EUA doblen la donació de vaccins

En paral·lel a l’Assemblea General, els EUA van organitzar ahir una cimera sobre la Covid-19 per escenificar el paper protagonista que volen tenir en la lluita contra la pandèmia, clau per recuperar el tron de primera potència mundial basada en el multilateralisme. El president Biden va anunciar que els EUA doblaran la seva donació de vaccins i que compraran i lliuraran a països en vies de desenvolupament 500 milions de vacunes addicionals a les ja compromeses. “Els EUA seran l’arsenal de vacunes, de la mateixa manera que van ser l’arsenal de la democràcia durant la Segona Guerra Mundial”, va dir Biden, en l’obertura d’una cimera que es va celebrar a porta tancada. A banda, també es crearà una aliança entre els EUA i la Unió Europea per a una millor coordinació, i més de 300 milions d’euros per ajudar a administrar vacunes arreu del planeta. L’objectiu: que el 70% de la població mundial estigui vacunada d’aquí a un any, un repte menys agosarat que el demanat per l’ONU. La Xina, que no es vol quedar enrere en la diplomàcia de les vacunes, va prometre més de 85 milions d’euros al programa Covax de les Nacions Unides i una nova donació de 100 milions de vaccins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona