Política

Revés judicial a la UE pel Sàhara

El TGUE tomba l’acord de pesca amb el Marroc perquè no té l’aval del poble sahrauí

Brussel·les i Rabat explotaran totes les escletxes legals i els terminis per continuar amb les exportacions pesqueres

La justícia de la Unió Europea va tombar ahir l’acord de pesca del club europeu amb el Marroc perquè permet explotar els recursos del Sàhara Occidental sense el seu consentiment. Fa quinze anys que la UE espolia els sahrauís aprofitant la complexa situació internacional on es veu atrapat aquest territori pendent de descolonització. Tot i la condemna, Brussel·les no mostra remordiments i pretén seguir la mateixa estratègia per no danyar les relacions amb Rabat ni els seus interessos econòmics.

Els tribunals de la UE ja van avisar el 2018 que l’acord de pesca entre el Regne del Marroc i el bloc europeu del 2006 no es podia aplicar al Sàhara Occidental perquè no tenia el seu vistiplau i, per tant, vulnerava el dret internacional, “en especial el principi a la lliure determinació”. Luxemburg va fixar una condició per poder accedir a les aigües sahrauís: el consentiment del poble. Això va obrir una crisi amb el govern marroquí, i Brussel·les, ràpidament, va refer el pacte fent primer una controvertida consulta a la zona sense el Front Polisario.

El moviment d’alliberament sahrauí ho va tornar a portar als tribunals, que ahir li van donar la raó. El Tribunal General de la UE (TGUE), primera instància a Luxemburg, va decidir anul·lar aquest segon acord de pesca perquè tampoc té el beneplàcit del poble sahrauí.

El TGUE considera que les consultes realitzades per la Comissió Europea i el Servei d’Acció Exterior de la UE, dirigit per Josep Borrell, no van ser suficients per aconseguir aquest aval. La CE només va tractar el Polisario com “una de les moltes parts interessades”, i no com a representant del poble sahrauí”, remarca el tribunal. De fet, la sentència reconeix el Front Polisario com a representant del poble del Sàhara Occidental, encara que sigui en el marc limitat del procés d’autodeterminació d’aquest territori. “No es pot considerar que les consultes realitzades hagin permès obtenir el consentiment del poble del Sàhara Occidental”, conclou el tribunal.

Ara bé, Rabat sí que pot negociar un acord pesquer amb la Unió Europea que afecti els sahrauís, diu el TGUE. El Polisario rebatia la seva autoritat per fer-ho, però finament Luxemburg no li ha donat la raó en aquest sentit. El govern marroquí pot signar els acords que vulgui amb Brussel·les, però, això sí, només seran vàlids si obtenen el consentiment del poble sahrauí.

El TGUE no diu explícitament que el vistiplau del Polisario sigui l’única via per aconseguir el permís dels sahrauís, però la sentència suggereix que l’organització ha d’estar implicada en les converses com a representant del poble, i no únicament com una part interessada.

Amb tot, l’acord de pesca es continuarà aplicant al Sàhara Occidental fins que hi hagi una sentència ferma. Luxemburg vol evitar així “greus conseqüències” diplomàtiques. La Unió Europea té dos mesos per presentar-hi recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que tindrà l’última paraula sobre l’afer.

Mentrestant, Rabat podrà exportar productes pesquers del Sàhara Occidental als vint-i-set estats membres de la Unió Europea. Aquests també podran accedir a les aigües sahrauís. L’Estat espanyol és un dels que tenen més interessos a la zona, i de fet estava personat en la causa judicial.

Mateixa actitud

A Brussel·les no han fet cap autocrítica sobre l’espoli als sahrauís. Encara més, la seva relació amb el Marroc passa per sobre del dret internacional.

Poc després de fer-se pública la sentència, l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, i el ministre d’Exteriors marroquí, Nasser Bourita, van publicar un comunicat conjunt anunciant que actuaran per “assegurar el marc legal que garanteixi la continuïtat i l’estabilitat” de les seves relacions comercials. Cap menció al Sàhara Occidental.

La Unió Europea té clar que la seva prioritat és evitar un altre xoc amb el Marroc, que últimament ja ha donat força problemes a l’Estat espanyol. Les escletxes legals i la debilitat del Polisario juguen a favor seu per guanyar temps i continuar amb l’espoli. Brussel·les ara només ha de trobar un altre mètode més convincent per justificar que el poble sahrauí accepta l’acord de pesca. I si no, ja tornaran als tribunals.

2006
La UE i el Marroc
van signar un acord de pesca.
2018
Els tribunals de la UE
ja van avisar que l’acord no es podia aplicar al Sàhara Occidental.

Reobren la causa contra Gali a l’Estat espanyol

La sala penal de l’Audiencia Nacional espanyola va revocar ahir l’arxivament del cas de la querella per delictes de genocidi contra el líder del Front Polisario, Brahim Gali, per un error processal. La decisió tomba la que va prendre el jutge instructor Santiago Pedraz el 29 de juliol passat, quan va decretar el sobreseïment de la causa després d’haver pres declaració al dirigent del Front Polisario. La decisió de la sala penal es basa és un aspecte formal. Segons els magistrats, els delictes de la querella –genocidi amb delictes d’assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions forçoses– obligaven a tractar el cas com a sumari i no com a diligències prèvies de procediment abreujat, com va fer Pedraz. Els magistrats afegeixen que, en el sumari, només la sala penal té la competència “exclusiva” d’arxivar el cas. Per això conclouen que el jutge instructor no era competent per decidir el sobreseïment de la causa, i revoquen la decisió. Ara haurà de ser el jutge de la sala penal, amb “llibertat de criteri”, el que estimi si és procedent concloure el sumari amb processament o sense.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.