Política

L’ONU retreu a Espanya que tingui una llei que protegeix els botxins del franquisme

El Comitè contra la Desaparició Forçada carrega contra la llei d’amnistia del 1977

Insta l’Estat a eliminar obstacles legals per investigar desaparicions

El Comitè contra la Desaparició Forçada de l’ONU ha criticat la llei d’amnistia del 1977, que està donant cobertura a tots els botxins del franquisme, ja siguin autors de desaparicions o de judicis sumaríssims. El comitè considera aquesta llei un “obstacle” per investigar les desaparicions forçades de la guerra del 1936 i de la dictadura franquista i demana que es castigui els autors de delictes “d’acord amb la gravetat dels seus actes”.

En un informe emès el 27 de setembre, el comitè reconeix les mesures adoptades després de les anteriors observacions, però considera que el marc normatiu en vigor, igual que la seva aplicació, “encara no s’ajusten a la Convenció de les Nacions Unides”. Per això insta l’Estat espanyol a aprovar “ràpidament” la llei de memòria democràtica, de la qual el govern espanyol va presentar el projecte al juliol.

El comitè creu que l’aprovació de la llei seria un “avenç per garantir els drets de les víctimes a la justícia, la veritat i la reparació”. Amb tot, els experts critiquen que el projecte de llei exclogui les indemnitzacions com a forma de reparació a les víctimes i que no “elimini els obstacles legals” que “impedeixen” investigar les desaparicions del franquisme, com ara la llei d’amnistia del 1977. En l’informe el comitè també demana a l’Estat que “consideri la creació d’un mecanisme encarregat de determinar la veritat sobre les violacions de drets humans ocorregudes en el passat”. A més, també recomana a l’Estat que inclogui com a delicte específic la desaparició forçada al Codi Penal. Com en anteriors ocasions, els experts tornen a instar l’Estat a garantir que els autors de desaparicions forçades siguin “jutjats i sancionats d’acord amb la gravetat dels seus actes” i que “les institucions participin en la investigació de les desaparicions.

Aznar defensa la hispanitat

L’expresident espanyol José María Aznar, amb el líder del PP, Pablo Casado, va fer ahir una defensa de la hispanitat i va assegurar: “En aquesta època en què es demana perdó per tot jo no ho faré.” Aznar va fer aquesta afirmació en la convenció estatal del PP, durant la qual va carregar contra el president de Mèxic. “Diu que Espanya ha de demanar perdó. I vostè com es diu? Andrés Manuel López Obrador. Andrés, per part dels asteques. Manuel, per part dels maies. López, això és una barreja..”., va ironitzar Aznar, que en el seu discurs també va carregar contra la immersió lingüística i la plurinacionalitat.

El president català Carles Puigdemont va qualificar-lo de “miserable i repugnant xenòfob”, després que aquest fes comentaris sobre els orígens dels cognoms del president mexicà. Va dir que Aznar representa “la pitjor dreta europea”. “Què vol dir amb això dels cognoms? El menyspreu cap a les altres cultures és la llavor del racisme que tantes atrocitats ha causat a Europa al llarg de la història. Tot el meu suport a Andrés Manuel López Obrador”, va escriure a Twitter Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona