Política

Milers de persones reivindiquen a Barcelona l’esperit del 3-O

La manifestació ha començat a la plaça Francesc Macià i ha acabat a la plaça Cinc d’Oros amb un acte per commemorar la vaga del 2017 i recordar el llegat de l’1-O

La Plataforma del 3-O reivindica la jornada de vaga com a exemple de fins on pot arribar “el poble organitzat”

Milers de persones han participat a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reivindicar l’esperit del 3 d’octubre, la jornada de vaga que va aturar el país el 2017, i reivindicar el llegat de l’1-O.

La marxa ha començat a la plaça Francesc Macià fins a la plaça Cinc d’Oros, on s’ha sumat a l’acte organitzat per la Plataforma 3 d’Octubre, La Intersindical i ADIC, convocants de la vaga del 2017.

En l’acte d’aquest diumenge hi han participat diverses entitats i moviments independentistes, com Òmnium Cutural, així com diversos sindicats alternatiu, com la CNT, Cobas i la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha destacat la importància de la vaga aconseguida fa quatre anys, que ha posat com a exemple de fins on pot arribar “tot el poble conjunt organitzat”. En aquest sentit, ha remarcat el paper que va tenir “la societat civil” durant la jornada, que ha considerat que va ser una “victòria” perquè “les forces de la ruptura es van imposar a les de la reforma”.

Equipats amb estelades i pancartes, milers de persones han fet la marxa durant gairebé una hora. També s’hi ha pogut veure alguns càrrecs polítics, com les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Dolors Sabater, el diputat de JuntsxCat Francesc de Dalmases, el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries o l’exconsellera de Cultura Àngels Ponsa. Abans de començar la manifestació també s’han acostat a la plaça Francesc Macià la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els presos indultats Josep Rull i Jordi Turull i l’exconseller Damià Calvet.

Sota el lema ’Tombem el règim’, la Plataforma 3 d’Octubre ha reivindicat la vaga aconseguida fa quatre anys i ha remarcat el paper que hi van tenir els sindicats. En aquesta línia la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida a donar-los-hi suport. “Hem de fer forts els sindicats sobiranistes i les estructures que ens faran guanyar la independència”, ha subratllat Paluzie. Així mateix, Paluzie ha criticat el discurs de Felip V del 3-O, al que ha titllat d’”ignominiós”.

“No hem d’abandonar el llegat de l’1 i el 3 d’octubre i exigim que quedi fora de les dinàmiques partidistes. La lluita del 3 d’octubre va ser la lluita de tot un poble”, ha apuntat des d’Òmnium el vocal Xavier Antich. En la mateixa línia, ha assegurat que l’Estat espanyol “ha fracassat”. “Per molta repressió, no aconseguiran que deixem de treballar per la independència”, ha afegit. Antich ha apel·lat als polítics catalans, als qui ha demanat “una proposta de consens”.

Per la seva banda els sindicats han tret pit del paper que van tenir el 3 d’octubre de 2018 i han assegurat que va ser “una lliçó” als partits polítics. “Ara fa quatre anys vam viure moments excepcionals i, com es fa en els moments històrics, va ser en col·lectiu”, ha reiterat el portaveu de la CNT, Jordi Vega.

“Hem de tornar a fer el que vam fer l’1 i el 3 d’octubre, i millor”, ha dit el representant del sindicat USTEC-STES, David Caño. En la mateixa línia, ha assegurat que la intendència “és una lluita llarga que tot just ha començat”.

Els sindicats Cobas i Coordinadora Obrera Sindical (COS) també han participat en l’acte. Els activistes Laura Gené i Francisco Garrobo, encausats per actes relacionats amb el 3-O, han posat el punt final a la concentració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona