Política

L’oposició celebra la millora de pandèmia però demana reforçar l’atenció primària i no “abaixar la guàrdia”

Vox, Cs i PP català titllen de “nefasta” i “desastrosa” la gestió del Govern

Els grups parlamentaris han celebrat aquest dimecres que les dades epidemiològiques de la Covid-19 hagin millorat a Catalunya però han emplaçat el Govern a no “abaixar la guàrdia” i a mantenir la pandèmia a ratlla. La major part dels partits han fet una crida a reforçar l’atenció primària i a no deixar de banda l’aposta per la salut mental, especialment, dels joves. Si bé la CUP ha vist el passaport Covid com una possible “dinàmica de control”, la resta s’han congratulat de la reobertura de l’oci nocturn prevista pel cap de setmana. Vox, Cs i el PP català han estat contundents amb la gestió de la pandèmia del Govern i l’han titllat de “nefasta”, “desastrosa” i que no ha utilitzat “totes les eines”.

El president del grup del PSC-Units, Salvador Illa, ha celebrat que el procés de vacunació a Catalunya estigui funcionant “bé”. Ha defensat que l’estratègia que cal seguir a partir d’ara és continuar amb les vacunacions, obrir de forma “prudent” l’economia, impulsar la mobilitat, “avaluar per aprendre” i “reforçar” el sistema sanitari. Sobre aquest darrer punt, Illa ha celebrat que la cambra exhibís un ampli suport durant el debat de política general. Illa ha alertat que la pandèmia “no s’ha acabat” i que calen “recursos” per afrontar-la. Per això, ha dit que cal administrar bé els diners i situar-los “on fan falta”. “Estem molt millor. Seguim vacunant i obrim l’economia”, ha conclòs.

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha qualificat la gestió de la pandèmia de “desastrosa”. Per a Garriga, s’ha aplicat restriccions “arbitràries” i s’ha “oblidat l’interès general dels ciutadans”. “Els han condemnat a la misèria, la ruïna, l’atur i la falta d’esperança”, ha assegurat el líder del partit d’ultradreta, que ha acusat el Govern de basar la gestió en “mentides, desinformació, missatges contradictoris, una falta de lideratge permanent i vulneració de drets i llibertats”. Garriga també ha afirmat que l’executiu està “més preocupat” pels líders independentistes i “per impulsar aquelarres a Sardenya” –en referència a la concentració de suport a Carles Puigdemont davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser- que de la pandèmia.

Eulàlia Reguant (CUP) ha alertat que no es pot reactivar l’economia sense haver completat la vacunació a la població. Ha fet una crida a “reforçar” l’atenció primària amb una estabilització de la plantilla i apostar per la salut mental. Reguant ha plantejat els dubtes dels cupaires cap al passaport Covid. Ha afirmat que els preocupen les “garanties de la protecció de les dades personals”. “Ens preocupa la dinàmica de control social que es pot obrir”, ha destacat. “S’han dedicat a cada onada a restringir drets. Ara és moment de proveir drets”, ha argumentat.

El portaveu del grup parlamentari dels comuns, David Cid, ha lamentat que durant la gestió de la pandèmia “es van cometre errors”, i ha posat com a exemple la desescalada en l’oci nocturn, que creu que es va fer “massa ràpid” perquè els macrofestivals van donar “una falsa sensació de seguretat”. Durant la seva intervenció Cid ha plantejat augmentar la inversió en atenció primària aprofitant els propers pressupostos, així com incrementar la ràtio de psicòlegs públics per cada 100.000 habitants. El portaveu dels comuns també ha demanat recuperar la presencialitat als consultoris perquè la primària “no es bunkeritzi” i fer un pla de recuperació de proves diagnòstiques.

Per la seva banda, el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, ha reconegut que els indicadors de la pandèmia han millorat però ha alertat que es mantenen les pèrdues econòmiques per sectors com el de l’oci nocturn. El líder de la formació liberal a Catalunya ha afirmat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, passarà a la història per prometre culminar la independència, la taula del “xantatge” i la “nefasta” gestió de la pandèmia. “La pandèmia remet però els desafiaments del sistema sanitari continuen. No podem abaixar la guàrdia”, ha subratllat. Carrizosa ha demanat “vacunar molt mes”, especialment, als joves. Durant la intervenció Cs ha denunciat un “atac” d’universitaris cap a membres de l’entitat ’S’ha acabat’.

El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha criticat que el Govern tingui les eines per sortir de la pandèmia però no les utilitzi. En aquest sentit, ha denunciat que es fixen prioritats però després no es plasmen en la realitat i ha assegurat que això es demostrarà en els pressupostos. “Ja veurem la distribució de la despesa, allà veurem les prioritats que tenen”, ha avançat. Per a Fernández la solució passa per un canvi de model de la sanitat i per apostar per la cooperació público-privada. Per això, ha dit, cal “repensar els sistema sense prejudicis” i amb una “mentalitat oberta dirigida a l’eficàcia”.

Jordi Fàbregas (JxCat) ha explicat que l’administració no s’esperava una cinquena onada aquest passat estiu. Ha agraït la tasca del personal sanitari i ha explicat que superat l’estiu s’ha revertit l’onada. Fàbregas s’ha mostrat satisfet que aquest divendres es reobri l’oci nocturn amb “certa normalitat” i amb el passaport covid. Tot i això, el diputat de Junts ha apuntat que no són partidaris de reduir les restriccions a les escoles. També s’ha preguntat com afectarà la grip o un virus que afecta als lactants aquest hivern. Ha fet una crida a reforçar l’atenció primària i la salut mental.

Finalment, el diputat d’ERC Juli Fernández ha posat en valor la gestió de la vacunació que ha fet el Govern de la Generalitat i ha defensat la feina feta pel Departament. El diputat republicà també ha remarcat que la pandèmia “no ha acabat” sinó que “continua i continuarà”. Fernández ha dit que el seu grup ofereix “col·laboració global” per “ajudar a acabar amb la pandèmia” i “per controlar-la en nivells que ens permetin viure amb certa normalitat”. El diputat d’ERC també ha rebutjat la “criminalització” que alguns sectors han fet dels joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ