Política

El PSC denuncia que les propostes de l’informe dels lletrats són “de part” i diu que Borràs “s’extralimita”

Romero recorda que les modificacions legislatives corresponen als grups parlamentaris

Cid, d’En Comú Podem, avisa que la seva formació no avalarà “rebaixar” l’exigència en la lluita contra la corrupció

El PSC-Units ha denunciat que les propostes que inclou l’informe dels lletrats sobre la reforma del Reglament són “de part”, que “no són oportunes”, i ha criticat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, “s’extralimita” en les seves funcions. L’informe està aquest dimarts damunt la taula de la Mesa. La portaveu al Parlament, Alícia Romero, ha admès que el seu grup està “desconcertat” amb aquest informe i ha recordat que la iniciativa legislativa o les modificacions corresponen als grups parlamentaris. Els socialistes també denuncien que el document els va arribar a menys de 24 hores de la reunió. I han exigit a Borràs que “sigui la presidenta de tots” i “dignifiqui el Parlament, no patrimonialitzant-lo”.

Romero ha recordat que, si es vol fer una modificació del reglament, s’ha de fer una ponència, conformat pels grups parlamentaris, que ho analitzaran i estudiaran. “Borràs s’extralimita en les seves funcions i no mostra respecte als grups parlamentaris, que són qui en tenen la potestat”, ha afegit.

La portaveu socialista ha lamentat que la petició de la Mesa als lletrats “va més enllà” de modificacions tecnicojurídiques. “Si parléssim de llenguatge de gènere o qüestions gramaticals, no estaríem fent aquesta crítica”, ha asseverat Romero. I és que l’informe proposa eliminar l’article 25.4 del reglament del Parlament, que fa referència a la suspensió dels drets dels diputats i diputades en cas que s’obri judici oral per un cas de corrupció.

El document dels serveis jurídics considera que aquest article “no té cap precedent ni referent al dret parlamentari” i que presenta “seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d’innocència”. Borràs té una causa judicial oberta per presumpte fraccionament en l’adjudicació de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

“Aquest tipus de modificacions no es poden fer sota el paraigua d’una modificació puntual tècnica, que fan els lletrats”, ha raonat Romero.

Reacció dels Comuns

En Comú Podem ha denunciat que l’informe dels lletrats per la reforma del reglament “està fet a mida i a la carta” per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. “Que no es compti amb nosaltres, no donarem suport a una reforma del Reglament en benefici propi”, ha etzibat el portaveu dels comuns a la cambra, David Cid. El diputat ha dit que estan d’acord en millorar el Parlament, però en cap cas “per la porta del darrere” ni “vinculada a un cas concret”. Així, ECP no avalarà “rebaixar” l’exigència en la lluita contra la corrupció amb l’eliminació de l’article 25.4 del Reglament. Cid ha emplaçat Borràs a “deixar” d’utilitzar la cambra “com casa seva”: “Només fa falta que posi la seva fotografia a la façana, al costat de l’escut”.

“Els lletrats poden fer un informe i poden suggerir, però és estrany que de manera reiterada, qüestions que són polítiques es facin a través de propostes tècniques”, ha argumentat Cid.

Reacció de Ciutadans

Ciutadans ha denunciat que les propostes que inclou l’informe dels lletrats per modificar el reglament del Parlament estan fetes “a la mida” dels “problemes judicials” de la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs. Ho ha dit el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, qui ha insistit que la proposta planteja “treure la paraula corrupció” per tal que Borràs “s’aferri a l’escó de diputada”. “Com que no es pot esborrar el delicte, s’esborra el reglament”, ha subratllat Carrizosa, en relació amb la causa judicial que Borràs té oberta per presumpte fraccionament en l’adjudicació de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Carrizosa ha dit que Borràs “té molta pressa” per si se li obre judici oral.

En la mateixa línia, Carrizosa ha considerat que la proposta vol modificar el reglament “per la porta del darrere”. “Això no és el Consell per la República”, ha criticat el líder de Cs. L’informe dels lletrats proposa eliminar l’article 25.4 del reglament del Parlament, que fa referència a la suspensió dels drets dels diputats i diputades en cas que s’obri un judici oral per un cas de corrupció.

Des del faristol de la sala de premsa del Parlament, Carrizosa també ha lamentat que la “gran mesura” d’Aragonès en les negociacions pels pressupostos generals de l’Estat sigui la llei de l’audiovisual. “Estem veient com la gran reivindicació del Govern en un moment de decadència econòmica és que puguem veure ‘El joc del calamar’ a Netflix”, ha subratllat el president de Cs. En aquest sentit, ha assegurat que Aragonès “viu absolutament d’esquena a la realitat de les persones”.

Carrizosa també ha avançat que Ciutadans demanarà la compareixença al Parlament de la presidenta de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; en relació amb la documentació que l’Audiència Nacional ha requerit a la CCMA per suposat finançament de CDC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona