Política

La Moncloa assegura que Yolanda Díaz liderarà la mesa de negociació de la reforma laboral

El govern espanyol busca una fórmula per incorporar representants d’altres ministeris al diàleg amb els agents socials

Podem qüestiona el compromís del PSOE per derogar la llei del PP

La Moncloa intenta rebaixar la tensió amb Unides Podem per l’abast i el lideratge de la reforma laboral i assegura ara que serà la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui encapçali la mesa de diàleg social.

Així ho ha explicat aquest dimarts la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L’endemà de la reunió del comitè de seguiment de l’acord de coalició entre PSOE i Unides Podem –que va acabar sense acord- la portaveu ha defensat que hi ha “absoluta normalitat en les relacions entres les dues parts del govern de coalició”, que està buscant una metodologia que faciliti que els diferents departaments puguin participar del diàleg amb els sindicats i la patronal per arribar a l’objectiu final de la reforma, amb el qual tot l’executiu està alineat: acabar amb la precarietat i millorar la situació dels treballadors.

En aquest sentit, Rodríguez ha insistit que “no hi ha cap problema” que “formalment a la taula de diàleg social qui representi el govern és el Ministeri de Treball”. No obstant, ha apuntat que “ sembla raonable que en aquesta taula on es discutiran aspectes concrets que afecten altres ministeris hi participin membres d’altres departaments”.

La portaveu ha subratllat que la reforma és un “triple compromís de l’executiu”: expressat pel president Pedro Sánchez al seu discurs d’investidura, concretat a l’acord de govern de coalició amb Unides Podem i ratificat per Europa. Ha garantit que el govern donarà compliment als compromisos d’investidura pel que fa a la derogació de la reforma laboral del PP –tot i que no ha utilitzat aquest terme- i ha insistit que la previsió del govern espanyol és dur a terme la seva reforma i engegar-la abans que acabi el 2021, tal com s’havia compromès.

Segons ella, serà una reforma profunda i estructural que millorarà i modernitzarà les relacions laborals a l’Estat i que no tindrà “nom propi”, sinó que serà de tot el govern, que contribuirà a enriquir-la amb la col·laboració de tots els ministeris.

En la mateixa línia, Calviño ha aprofitat la seva presència a unes jornades sobre periodisme per enviar un missatge conciliador: “Per descomptat que no hi ha cap mena d’inconvenient al fet que el ministeri de Treball lideri la corresponent taula de la reforma laboral”. La vicepresidenta primera ha defensat que en tot cas és “molt important” que els ministeris tinguin “una bona coordinació” en aquesta “fase decisiva” de construcció de la reforma laboral.

Fonts de La Moncloa han afirmat que “el problema no és de contingut” i han volgut deixar clar que “no hi ha dubte” que qui lidera la taula de negociació amb els agents socials és la ministra de Treball. Segons aquestes fonts, el que s’està acabant de negociar” és simplement “si algú d’Economia” s’asseu a la reunió.

Les explicacions no han acabat de convèncer Podem ni l’entorn de Díaz, que reclamen al PSOE que “deixi treballar” la titular de Treball com ha fet des de fa més d’un any. A més, han criticat que el PSOE es resisteix a parlar explícitament de la “derogació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona