Política

Junts fustiga ERC pel “xec en blanc” a Sánchez en els comptes “a canvi de res”

Nogueras: “Ens humilien i es ven com a fita intentar tenir una mica de català a Netflix”

Montero: “Vivien millor amb Rajoy”

Vehí: “Cal política en comú”

  • VÍDEO: Ple del Congrés dels Diputats
  • La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, defensant ahir el vet als comptes al Congrés EFE.

En l’aventura de governar en coalició, Junts té des del maig la cartera d’Economia i Hisenda, però és ERC qui avala la tramitació del pressupost estatal del 2022 i és Junts qui en defensa la devolució en el segon gran xoc estratègic de la legislatura en el si de l’independentisme al Congrés després del vot dispar en la investidura de Pedro Sánchez. En un dur discurs, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va fustigar ERC pel fet de sostenir la “prepotència” de Pedro Sánchez amb “un xec en blanc” als pressupostos “a canvi de res” i “vendre com a fita que s’intentarà negociar una mica de català a Netflix”. “Ens humilien i ens enganyen, i ho fan any rere any. No m’estranya que la gent estigui fins als nassos de tots nosaltres”, va etzibar Nogueras davant la impossibilitat de la unió independentista a Madrid en un moment en què s’executen només 30 euros de cada 100 ja pressupostats. “La impressió és que vostès vivien millor amb Rajoy”, va rebatre la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va defensar haver trucat a Junts per negociar tot i que Nogueras ho desmenteix. A la CUP, que defensa també el vet als comptes, Mireia Vehí exigia unitat d’acció: “El problema no és el que pacta ERC, és que vostès no compleixen res. L’esmena a la totalitat és més útil que el pacte. Gabriel Rufián sempre diu que al PSOE se l’ha de forçar a negociar. Estem d’acord, però hem de fer política en comú.”

El PSOE i Podem, però, tindran avui l’auxili del vot d’ERC, el PDeCAT, el PNB i EH Bildu per derrotar els set vets –a més de Junts i la CUP, hi ha els del PP, Vox, Cs, Foro i Coalició Canària– i que els comptes continuïn amb el tràmit d’esmenes. Tot esperant el marge negociador, la inversió a Catalunya és ara de 2.230,74 milions, que equival al 17,2% del PIB i que es queda encara a dos punts del compliment estatutari del 19% del pes del PIB català dins l’estatal.

Si el fet de votar a favor i en contra de la tramitació dels comptes de Sánchez al Congrés –tot i ser ERC i Junts socis a la Generalitat– és una turbulència passatgera o duradora en la governabilitat, el temps ho dirà, però ahir la batussa va ser d’alt voltatge. “El mal menor també és mal”, denunciava Nogueras. I desacreditava qualsevol possibilitat d’esprémer el mentrestant sota la por a la ultradreta recordant que el PSOE va aprovar el decret dels fons europeus gràcies a Vox i que acaba de pactar amb el PP els jutges del TC. I va ridiculitzar ERC pel català a Netflix quan ja el 2005 hi havia titulars del pacte d’ERC i el PSOE per blindar el doblatge de tota pel·lícula en català i “cap llei espanyola blindarà el català”. “Mentre el govern segueixi trobant suport d’una part del catalanisme a canvi de res, mai seurà a negociar de manera seriosa amb Catalunya”, avisa la portaveu de Junts, que es vanta d’estar en sintonia amb el conseller Jaume Giró. “Encara som a temps de fer pinya”, va dir. Vehí, al seu torn, advertia: “No ens val l’estratègia d’ERC ni la de Junts, que és molt bel·ligerant i després pacta ampliar aeroports amb ministres al despatx. Fer política útil és fixar la data d’un referèndum.”

El líder del PP, Pablo Casado, es va oferir a ser ell qui reveli les condicions que imposa Brussel·les a canvi dels fons. “És paper mullat, està mort. Pacten el pressupost amb Bildu a canvi d’excarcerar 200 etarres, i amb ERC a canvi d’indults”, va dir Casado el dia que ell havia de lluir i en què Isabel Díaz Ayuso el va eclipsar amb una rebaixa d’impostos de mig punt en cada tram d’IRPF per la qual “un madrileny pagarà 466 euros menys que un català”, segons ella. Ayuso fa el càlcul afavorint rendes altes i dividint l’estalvi entre tots els madrilenys com si fos equitatiu.

LES FRASES

En execució ens humilien i enganyen any rere any. El mal menor també és mal. No els regalarem res
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
Rufián sempre diu que al PSOE se l’ha de forçar a negociar. Estem d’acord, però cal política en comú
Mireia Vehí
portaveu de la cup al congrés
Els hem trucat tot i que m’ho negui. La impressió és que amb Mariano Rajoy vivien millor
María Jesús Montero
ministra d’hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona