Política

La crisi amb Bielorússia es manté enquistada a Polònia

Varsòvia tem que la situació s’allargui durant mesos i barra el pas als migrants que estan atrapats a la intempèrie

Merkel mira de rebaixar la tensió i evitar un altre desastre humanitari a les portes de la Unió Europea

Fred, tensió militar i vides en perill a les portes de l’última dictadura d’Europa. El desafiament de Bielorússia a la Unió Europea s’enquista al pas fronterer de Kuznica, on milers de migrants i refugiats continuen atrapats a la intempèrie per un joc geopolític que va per llarg i inquieta tota la regió.

“La frontera polonesa està tancada. Les autoritats bielorusses us han mentit. Torneu cap a Minsk!” És el missatge del govern ultraconservador de Polònia que arriba al mòbil de qualsevol que s’acosta a Kuznica. Aquesta petita i abans tranquil·la localitat als límits més remots de la UE ara s’ha convertit en l’epicentre de la nova crisi del bloc europeu.

Varsòvia diu que l’enrenou durarà “mesos” i està blindant militarment la zona. En declaracions a la ràdio local Jedynka, el ministre de Defensa polonès, Mariusz Blaszczak, va avisar ahir que la situació “no es resoldrà ràpidament”. “Ens hem de preparar per a mesos, i espero que no siguin anys”, defensa el responsable de seguretat, que ha desplegat més de 15.000 efectius per impedir l’entrada d’unes 2.000 persones segons Minsk, 4.000 segons Varsòvia.

El trànsit de cotxes de policia i camions militars a la frontera és constant. Però només les forces de seguretat i els pocs veïns que viuen en els 3 quilòmetres de zona d’exclusió poden accedir al pas fronterer de Kuznica. Periodistes i personal humanitari tenen prohibit entrar-hi i ningú sap amb exactitud què està passant en aquest territori ni quin tracte estan donant les autoritats poloneses als migrants que aconsegueixen creuar, tot i que des de la banda de Bielorússia hi ha imatges de canonades d’aigua i devolucions en calent.

Polònia no dona senyals de rectificar aquesta gestió opaca davant l’increment d’arribades, que, segons els experts en fluxos migratoris, és relativament baix. Temorosa dels equilibris geopolítics i de Moscou, Brussel·les fa costat al govern euroescèptic del partit Llei i Justícia (PiS), que tants maldecaps li dona amb la seva deriva antidemocràtica.

Tampoc la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha renyat públicament el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, però sí que li ha traslladat la “preocupació” per la situació ara que les temperatures són cada cop més gèlides. Fins i tot, podria haver obert la porta a una negociació entre la UE i el règim d’Aleksandr Lukaixenko, segons l’agència estatal bielorussa Belta.

Per ara, Brussel·les està centrada a aturar els vols amb migrants i refugiats que arriben a Minsk. Diu que ja s’estan frenant les arribades del Pròxim Orient, però ahir l’alt representant de la UE, Josep Borrell, va reconèixer que s’estan obrint noves rutes a través de l’Àsia Central.

La CE intenta donar suport als qui ja són a Bielorússia. Ahir va prometre 200.000 euros a la Creu Roja per fer arribar menjar, mantes i productes higiènics i de primers auxilis als migrants. Així i tot, són les agències de l’ONU i les organitzacions locals les que estan assumint el gruix de l’ajuda.

Letònia mostra la nova tanca

Les autoritats letones van mostrar ahir la tanca provisional que han començat a aixecar a la frontera amb Bielorússia per intentar contenir l’arribada de migrants en un altre dels punts calents de la crisi migratòria a Europa. Letònia ja ha construït 33 quilòmetres de barrera temporal, amb filat espinós i concertines, al llarg de la frontera amb Bielorússia, país amb el qual també limita Lituània, al sud. L’objectiu és frenar l’entrada massiva de migrants –la majoria procedents de Síria i l’Iraq–, que arriben a territori de la UE des de Bielorússia, com passa amb Polònia, actualment la zona més tensa de la crisi. La ministra de l’Interior letona, Marija Golubeva, tot i admetre que Letònia no s’enfronta en aquests moments a intents massius de creuar la frontera com els que s’han vist a Polònia, va reconèixer que cal “estar vigilants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs