Política

Els comuns demanen al Govern 1.500 milions en cinc anys per la llei de barris verds i 600 milions en quatre anys per a trens

La proposta d’En Comú Podem també reclama 300 milions per al dentista públic i critica la partida per al Hard Rock

En Comú Podem ha traslladat al Govern la seva proposta per a negociar els pressupostos amb la petició d’invertir 1.500 milions en cinc anys per a desplegar la Llei de Barris Verds i 600 milions en quatre anys per posar en funcionament noves línies de trens-tram, segons el document al qual ha tingut accés l’ACN. Els comuns, que des de dimecres han iniciat converses amb el Govern, també exigeixen un dentista públic -per a aquesta proposta, que el Parlament ja havia aprovat, demanen 300 milions-, un psicòleg públic i la reindustrialització de Catalunya. En aquesta darrera matèria, denuncien que els comptes aprovats destinen més del triple a Turisme que a Indústria; lamenten la partida destinada a Hard Rock i reclamen “redreçar-ho”.

Pel que fa als trens, demanen multiplicar la inversió fins als 600 milions en quatre anys, posant en funcionament noves línies de trens-trams al Camp de Tarragona, el Bages i la Costa Brava i promoure el desplegament del servei de rodales a les Terres de Lleida. Amb aquests diners proposats també es podria ampliar, assenyalen, la T-Jove als 30 anys i la T-16 a sis zones. Finalment, com ja van presentar públicament fa uns dies, demanen recuperar la xarxa de trens nocturns a Catalunya i un Pacte Nacional per la mobilitat que inclogui el pla que té el Govern per al traspàs de Rodalies.

Pel que fa a la Llei de Barris Verds, la iniciativa demanen que vingui amb “una clara aposta per l’urbanisme verd” i rehabilitar edificis. Significaria, apunten, crear centenars de llocs de treball, fomentar el petit comerç i construir nous equipaments.

Pel que fa a salut mental, es queixen que és “una absoluta barbaritat” i reclamen, sense concrecions, “més diners” perquè a tothom que necessiti atenció psicològica se l’atengui, com a mínim, cada dues setmanes i no cada dos mesos, com passa ara.

El Govern i els comuns han entrat a negociar el detall dels pressupostos en una nova reunió al Parlament aquest dijous al matí. Tot plegat, després que Aragonès els oferís durant la sessió de control de dimecres al matí “seure i parlar”. Jéssica Albiach, David Cid i Joan Carles Gallego ja es van trobar dimecres a la tarda al despatx de Presidència a la cambra amb Aragonès. A la reunió d’aquest dijous al matí, no hi ha assistit el conseller d’Economia, Jaume Giró, que sí que ha parlat per telèfon amb Albiach a primera hora. Presentada la seva proposta, fonts del grup parlamentari han explicat que esperen nous contactes durant els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres