Política

La CUP manté l’esmena a la totalitat dels pressupostos

Veu “insuficient” el gir a l’esquerra i l’avenç cap a l’autodeterminació

Demanen seguir negociant per una “alternativa” però admeten que “cada cop és més complicat”

La coordinadora oberta parlamentària (COP) de la CUP-NCG ha decidit aquest dissabte mantenir l’esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat que presenta el Govern, malgrat el darrer oferiment de l’executiu de Pere Aragonès. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha explicat que la proposta és “insuficient” perquè no respon a un gir polític a l’esquerra ni a la defensa de drets socials i democràtics en l’avenç cap a l’autodeterminació. Malgrat tot, els anticapitalistes demanen al Govern continuar treballant en una “alternativa” alhora que admeten que “cada cop és més complicat” després que les posicions entre Govern i la CUP no s’hagin apropat en la darrera setmana de converses.

La resposta de la CUP arriba després que aquest divendres el Govern els fes arribar una nova proposta per intentar seduir-los. El text incloïa dos nous impostos sobre fiscalitat verda, una partida de 1.000 milions en habitatge i el compromís d’estudiar tant la municipalització de la gestió de l’aigua com els procediments sancionadors de la Llei de Seguretat Ciutadana.

Segons ha explicat Reguant després de la trobada, els comptes continuen responent a un model “caduc” malgrat els “avenços” en matèria d’habitatge. “Són els pressupostos del govern dels macroprojectes i continuista de les polítiques sociovergents del turisme massiu i de la pilotada urbanística”, ha etzibat.

Aquest model, segueix Reguant, generarà més precarietat laboral, especulació immobiliària i desnonaments. Tot i la inversió en habitatge anunciada pel Govern, des la CUP creuen que és insuficient i insten l’Executiu a “posar fre a l’hemorràgia” dels desnonaments i a fer una inversió “molt més alta” en habitatge públic.

Al marge dels pressupostos, els cupaires també lamenten que en l’eix nacional s’hagi “normalitzat” la situació política, la relació amb l’Estat i “l’estancament del conflicte”. En aquest sentit, Reguant diu que l’esmena als comptes és també una “esmena al rumb” d’un Govern que, afirma, “no està treballant per generar condicions per l’autodeterminació”.

Amb tot, el Govern ha “suspès” segons la CUP en el primer mig any de legislatura, tot i que no considera que l’acord, ara per ara, es consideri trencat. Per la CUP, això sí, hi ha una alternativa que passa per “enfortir els serveis públics, guanyar terreny als oligopolis de l’energia l’aigua i l’habitatge i avançar cap a la independència”.

“JxCat i ERC han d’aclarir si aposten pel referèndum i fins que això no es resolgui, generar més taules no resoldrà la qüestió”, afegeix la diputada en la compareixença posterior a la reunió de la COP de la CUP, tot reclamant un “canvi radical” per fer possible l’entesa amb ells: “En el gir a l’esquerra i l’horitzó independentista ens hi trobaran”, conclou.

L’esmena dels cupaires als comptes es manté sense necessitat de tornar a preguntar a les bases, ja que consideren que l’escenari de veto no ha canviat. Els anticapitalistes només haguessin tornat a traslladar el posicionament a l’assemblea si la COP hagués vist alguna llum en la nova proposta del Govern.

El debat de les esmenes als pressupostos comença dilluns a les dues de la tarda i el marge de negociació amb els cupaires sembla del tot esgotat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona