Política

El PP vota pel català com a bretolada al pressupost

Els de Casado aconsegueixen que el Senat retorni els comptes al Congrés pel seu sí a l’esmena de Compromís d’1,6 milions a llengües cooficials

Sánchez encaixa el filibusterisme i es mofa del gir

Tot amant del cinema ha viscut el filibusterisme gràcies a Frank Capra i a Mr Smith va a Washington, on James Stewart encarna el càndid i honest electe Jefferson Smith, que va al Senat i denuncia la corrupció tot llegint un maratonià discurs per no cedir el torn de paraula. Madrid no és Washington ni té James Stewart, però sí que hi té el PP i veterans del parlamentarisme de trinxera i brega com ara el senador Rafa Hernando. En un moment en què el líder del PP, Pablo Casado, lidera una croada contra el català vehicular a l’escola, amb falsedats com la del nen que té vetat el lavabo si parla en castellà, el PP al Senat es va unir a ERC i Junts i va fer ahir la bretolada de votar a favor d’una esmena de Compromís –la número 3.702 amb 1,6 milions a la promoció de les llengües cooficials protegides per la Carta Europea de les Llengües Regionals (català, basc i gallec entre elles)–, i no per la convicció i l’amor a la pluralitat, sinó per provocar la malifeta que els comptes descarrilin i ara, pel fet de ser alterats, hagin de tornar al Congrés el 28 de desembre per poder ser aprovats definitivament en un ple que el govern de Pedro Sánchez es volia estalviar. “Si això serveix perquè el PP reconsideri la seva política de promoció de les llengües cooficials, benvingut sigui!”, ironitzava al Senat el president espanyol tot encaixant el revés sobtat amb esportivitat pública però amb el disgust íntim.

L’agenda de La Moncloa havia estat planificada per lluir la victòria definitiva del pressupost al Senat, i Sánchez acudia a la sessió de control amb la previsió de sentir el marcador triomfant i una ovació no improvisada que acredités la solidesa del govern fins al 2023. El filibusterisme del PP, però, va esguerrar l’escena propagandística i l’esmena de Compromís va tenir 139 sís i 117 nos. Que el preu del trofeu fos votar sí (amb l’independentisme) a regar de diners el català era el menys important per al portaveu del PP al Senat, Javier Maroto. “El PP al Senat ha votat sí a totes les esmenes que contenen o compleixen el programa del PP. I també hem votat a favor de la Carta Europea en defensa de les llengües regionals i minoritàries que està aprovada pel govern d’Espanya i pel PP des del 1992”, va relatar. “ERC ha votat diferent. No sabem si ha traït l’acord o ha estat un error. En qualsevol cas, el PP s’alegra enormement d’aquesta ensopegada de Sánchez al Senat que retorna els pressupostos i que fa que tot Espanya s’assabenti que són dolents i que el govern és dèbil. És el primer cop en la història democràtica que un govern veu com se li retornen els pressupostos sense el seu vistiplau, i això demostra la seva debilitat”, etzibava Maroto.

La gamberrada al Senat obliga a organitzar de zero un ple al Congrés el 28 de desembre, en plena sisena onada i amb molts diputats exigint el vot telemàtic per no anar-hi. Fonts d’ERC adduïen “respectar l’acord”, defensaven el sí a a tot el que impulsi el català i apuntaven al PSOE: “El pressupost és seu i la responsabilitat dels números de l’aprovació és d’ells.” Per Carles Mulet (Compromís), autor de l’esmena, va ser una “sorpresa majúscula”. “Sabíem que el PP votaria esmenes nostres com fa sempre, però una d’aquestes...”

Vehí (CUP) i el “troleig” de l’emèrit

Una formació que al Congrés té dos diputats com té la CUP no té fàcil poder preguntar al president espanyol durant la sessió de control, i l’espera és llarga. En la pregunta que avui Mireia Vehí adreçarà a Pedro Sánchez, però, el repte ha estat majúscul perquè la CUP ha hagut de superar la censura pel fet de fiscalitzar si Joan Carles I tornarà a Madrid i pel cost en diner públic. “Hem hagut de trolejar la pregunta perquè ens deixin preguntar per l’emèrit!”, relata Vehí. “Patrimoni Nacional o algun altre organisme de l’Estat està buscant residència a algun ciutadà espanyol que viu ara a l’estranger?”, és l’enginyós enunciat fet per la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona