Política

Regne Unit

Johnson necessita recuperar el timó

La gestió de la pandèmia i el cost de la vida pels núvols enfonsen la seva popularitat

Forta oposició dins el seu partit per la fiscalitat

Enguany, eleccions locals a Anglaterra i a Irlanda del Nord

Boris Johnson ha començat el 2022 a baix del tot. El primer ministre es va enfonsar en els índexs de popularitat a finals de l’any, per la mala gestió de la pandèmia i per una successió d’escàndols de què encara arrossega les conseqüències. Johnson està clarament per darrere del líder laborista en els sondejos. Aquest 2022, ha començat amb els contagis per covid disparats al Regne Unit: 180.000 contagis diaris, un 30% més que la setmana passada. També s’han incrementat en un 64% les hospitalitzacions, i a Londres, s’han multiplicat per quatre.

L’expansió de la variant òmicron ha provocat l’increment en un 60% de les baixes laborals del personal sanitari, obligant Johnson a desplegar l’exèrcit. Més de 200 militars seran enviats, a partir d’avui, als hospitals londinencs per pal·liar una carència de personal confirmada pel Col·legi d’Infermeria, però que el primer ministre segueix negant.

De moment, Johnson se segueix resistint a imposar noves restriccions per la forta oposició que hi ha dins del seu partit. La facció més favorable al Brexit i més dura dels conservadors, la que va fer caure Theresa May i va posar en el poder Johnson, ara s’ha tornat contra ell. No només s’oposen a reintroduir algunes limitacions per la covid, sinó també a la pujada d’impostos del seu govern. Li exigeixen que prioritzi l’economia. Així, aquest serà un altre dels reptes de Johnson per a aquest any: la divisió interna. S’espera que els contagis de covid davallin a mesura que s’apropi la calor, però la malmesa economia britànica empitjorarà si no es troba una solució a la situació creada pel Brexit. No s’espera a curt termini i no sembla que la UE estigui disposada a tornar a obrir l’acord del Brexit, com vol Johnson.

El cost de la vida ha pujat moltíssim i la tensió popular creixerà a partir d’abril, quan es materialitzi la pujada d’impostos, que afectarà bona part de la població. L’ha debilitat molt la dimissió de David Frost, el cap negociador britànic per al Brexit, en desacord amb la direcció que ha adoptat el govern de Johnson.

Un altra data clau per a Johnson serà el 5 de maig, les eleccions locals angleses. Caldrà estar pendents sobretot del nord, on són els votants laboristes que van donar el vot a Johnson en les generals de 2019 i ara que alguns sondejos apunten que s’estan desil·lusionant. El 5 de maig, també se celebren a Irlanda del Nord els comicis per al Parlament de Belfast, que està canviant arran del Brexit. Per primera vegada, els unionistes podrien perdre el poder en favor dels republicans del Sinn Féin.

Johnson també haurà d’estar molt pendent d’Escòcia, on s’espera que s’incrementin la pressió per poder celebrar el nou referèndum d’independència, que serà aprovat sense problema pel Parlament d’Edimburg. La campanya dels independentistes començarà quan se superi la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona