Política

Rússia ja controla les infraestructures kazakhs

El president Tokàiev assegura que la “situació s’ha estabilitzat” a tot el país, encara que continuen les “operacions contraterroristes”

El govern xifra en 164 morts i 1.300 els ferits de la revolta

El govern del Kazakhstan van considerar, ahir, estabilitzada la revolta iniciada a principi d’any per protestar pel preu del combustible i que s’ha transformat en protestes ciutadanes contra les oligarquies governamentals i econòmiques. Un comunicat de la presidència de Kassim-Jomart Tokàiev va assegurar que “a totes les regions la situació s’ha estabilitzat”: “Les forces de seguretat han alliberat tots els edificis administratius i s’ha restablert el treball dels serveis comunals i altres sistemes bàsics.”

Els prop de 4.000 soldats enviats per la coalició de països exsoviètics liderats per Rússia continuaven, ahir, les “operacions contraterroristes” amb l’exèrcit kazakh per tal d’acabar d’esclafar els focus de resistència ciutadana que encara existeixen a l’antiga capital del país i la més poblada, Almaty. Als carrers encara se sentien trets aïllats, després d’una nit de relativa calma. L’alcalde, Erzhan Babakumarov, assegurava a una televisió de la zona: “Els guerrillers segueixen oferint resistència armada. Hi ha signes d’estabilització, però també hi ha focus de resistència cruenta”, malgrat l’ordre presidencial de dijous passat de “disparar a matar” a qualsevol manifestant.

El contingent militar rus va completar, ahir, el desplegament per tot el territori, on farà “tasques de pacificació i vigilància de les instal·lacions estratègiques”. El Ministeri de Defensa rus va informar que està fent maniobres a l’aeroport d’Almaty “per entrenar la prevenció d’emergències”. Un Kremlin que va repetir, ahir, que la revolta és obra de “gàngsters” i “terroristes”. En la vigília de la cimera de seguretat amb els Estats Units, el viceministre d’Exteriors rus va descartar qualsevol debat sobre el Kazakhstan perquè és un tema que no li “incumbeix en absolut”. Una intervenció russa que la UE veu amb preocupació i amb impotència, tot fent crides al respecte als drets humans fonamentals.

Finalment, el govern d’aquesta república de l’Àsia central va posar, ahir, xifres a la violència de la darrera setmana: almenys 164 morts –de què 103 a Almaty– i més de 1.300 ferits, segons el Ministeri de Sanitat. La majoria dels morts són civils, ja que el Ministeri de l’Interior ha assenyalat que han perdut la vida 16 funcionaris. Aquestes xifres, però, contrasten amb els 2.200 ferits que han estat atesos, segons la televisió Khabar-24. A banda, també s’han detingut unes 6.000 persones.

LES FRASES

No ho abordarem amb els EUA, perquè Kazakhstan no els incumbeix en absolut
Serguéi Riabkov
VICEMINISTRE D’EXTERIORS RUS
Cal respectar la sobirania i independència del Kazakhstan i els drets dels ciutadans
Josep Borrell
ALT REPRESENTANT D’EXTERIORS DE LA unió europea
Els guerrillers segueixen oferint resistència armada
Erzhan Babakumarov
ALCALDE DE LA CIUTAT D’ALMATY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona