Política

Rússia encaixa amb decepció la resposta dels EUA i l’OTAN

Lamenta que l’Aliança mantingui la política de portes obertes a l’est, però no es tanca al diàleg

Putin estudia els documents dels occidentals i “decidirà els pròxims passos”

Ucraïna avala la posició nord-americana

El Kremlin va manifestar ahir no tenir “gaires motius per a l’optimisme” en les respostes de Washington i l’OTAN a les seves propostes de seguretat europea, però va precisar que, tot i això, encara “hi ha perspectives per a un diàleg”. “Tots els documents els té ara el president [Vladímir Putin]. Caldrà temps per analitzar-los. No ens afanyarem amb les conclusions”, va declarar el portaveu presidencial, Dmitri Peskov.

Segons Peskov, els EUA i l’OTAN van tardar més d’un mes a estudiar la proposta russa. “Per això tampoc cal esperar que la nostra reacció sigui immediata”, hi va afegir. El Kremlin va indicar que de moment no estan previstos nous contactes entre Putin i el president dels EUA, Joe Biden, i que més endavant tots dos líders decidiran “si necessiten parlar i quan”.

També es va referir a la resposta aliada el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, que va explicar que es duran a terme “consultes interdepartamentals” i que el resultat serà comunicat a Putin. “El president decidirà els nostres pròxims passos.”

Per Lavrov, “el contingut del document [la carta dels EUA] permet esperar l’inici d’una conversa seriosa, però sobre afers secundaris”. “Sobre la qüestió principal, no hi ha una reacció positiva”, va subratllar en al·lusió a la negativa de l’Aliança de renunciar a la política de portes obertes, tal com ha demanat Moscou per evitar l’entrada d’antigues repúbliques soviètiques, com ara Ucraïna i Geòrgia. “La nostra posició és clara sobre la inadmissibilitat de l’ampliació de l’OTAN cap a l’est i l’emplaçament d’armament ofensiu que pugui amenaçar el territori de la Federació Russa”, va reiterar.

Rússia considera “inacceptable” fins i tot la idea que hi pugui haver una guerra amb Ucraïna, malgrat l’acumulació de 100.000 soldats russos a la frontera amb aquest país, hi va afegir un responsable d’informació del Ministeri d’Exteriors, que va culpar Kíev del deteriorament de la situació.

Precisament, el govern ucraïnès va assegurar ahir que no té “objeccions” a la resposta per escrit dels nord-americans a Rússia.

Reunió Biden-Zelenski

“És important que els EUA continuïn en contacte estret amb Ucraïna abans i després de tots els contactes amb Rússia. No hi ha decisions sense Ucraïna; aquesta és la regla d’or”, va declarar el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitro Kuleba, en una piulada a Twitter. El president Biden tenia previst parlar ahir per via telemàtica amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per abordar la crisi.

LES FRASES

El president [Putin] té els documents, caldrà temps per analitzar-los
Dmitri Peskov
PORTAVEU DEL KREMLIN
No hi ha decisions sense Ucraïna
Dmitro Kuleba
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS UCRAÏNÈS

Pequín insta a “respectar” Moscou

Redacció

La Xina va advertir ahir als EUA que, per resoldre el conflicte d’Ucraïna, s’han de “respectar les legítimes preocupacions de Rússia”, mentre demanava “calma i contenció” a totes les parts per evitar més tensions. El ministre d’Afers Estrangers xinès, Wang Yi, va parlar ahir amb el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken, a qui va argumentar que l’“expansió” militar [ l’OTAN] no garantirà la seguretat regional” en un moment de màxima preocupació per la concentració de tropes russes a la frontera amb Ucraïna. Wang va criticar “la mentalitat de guerra freda” dels EUA. “En el segle XXI no hi pot haver política de blocs”, va indicar el diplomàtic, per qui “cal un mecanisme de seguretat europeu equilibrat, eficaç i sostenible al qual s’arribi a través de negociacions”. “Però les preocupacions de seguretat de Rússia són raonables, s’han de prendre seriosament i resoldre.” La sintonia entre Moscou i Pequín aixeca suspicàcies sobre si la Xina donaria suport a Rússia en una hipotètica invasió d’Ucraïna. La setmana vinent s’inauguren a Pequín els Jocs Olímpics d’hivern, als quals Putin ha confirmat l’assistència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona