Política

El jutge arxiva la causa per la crema d’una bandera espanyola a Tarragona

Dona la raó a la defensa, que va apel·lar a la jurisprudència europea que situa aquestes accions simbòliques en la llibertat d’expressió

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona ha arxivat la causa oberta contra dues independentistes per la crema d’una bandera espanyola en aquesta ciutat el 2020, segons informa Alerta Solidària.

L’acció de protesta es va realitzar en el context de la manifestació de l’1 d’octubre d’aquell any contra la repressió de l’Estat a l’independentisme.

Segons explica el col·lectiu en un comunica, la Brigada d’Informació de la Policía Nacional va “córrer a obrir una investigació, donada la seva fòbia a la llibertat d’expressió i, segurament també per la poca feina que tenen”. En el curs d’aquesta actuació van denunciar dues persones per la seva presumpta implicació en els fets, malgrat que no havien estat identificades al lloc dels fets. La policia espanyola els hi va atribuir un delicte d’“ultratges a Espanya”.

El 2 de novembre de l’any passat el jutge va citar a declarar un dels activistes denunciats. El seu advocat, Carles Perdiguero, va sol·licitar aleshores el sobreseïment de la causa.  La petició de la defensa va apel·lar a la jurisprudència europea que emmarca la crema de banderes en el dret fonamental de la llibertat d’expressió i que ha “corregit sistemàticament les decisions dels tribunals espanyols”. “I sense delicte, no hi ha causa”, conclou l’advocat.

De fet, el mateix dia de la declaració es va fer una concentració a les portes dels jutjats on una de les encausades va “reincidir en el delicte” perquè s’hi van cremar banderes espanyoles.

Finalment, el jutge ha donat la raó a la defensa i ha arxivat el cas.

Al seu comunicat, Alerta Solidària celebra la decisió de cloure el procediment judicial i destaca que en cap cas ha suposat una “rendició”, sinó “un motiu més per sortir al carrer i rebutjar la simbologia d’un Estat repressor i demofòbic”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA