Política

austràlia

Austràlia revoca el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel

El govern israelià convoca l’ambaixador australià

El govern australià, liderat pel laborista Anthony Albanese, ha decidit revertir el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel. A conseqüència d’aquesta decisió, el Ministeri d’Afers Estrangers israelià ha convocat l’ambaixador australià a Tel-Aviv, Paul Griffiths.

“Avui, el govern ha reafirmat la posició anterior d’Austràlia que Jerusalem és una qüestió d’estatus final que ha de resoldre’s com a part de qualsevol negociació de pau entre Israel i el poble palestí. Això reverteix el reconeixement del govern de [l’antic primer ministre Scott] Morrison que Jerusalem occidental sigui la capital d’Israel”, diu un comunicat difós pel Ministeri d’Afers Estrangers australià a la seva pàgina web.

En aquest sentit, la cap de la diplomàcia australiana, Penny Wong, diu que Canberra reconeix a Tel-Aviv com capital. “L’ambaixada d’Austràlia sempre ha estat i continuarà estant a Tel-Aviv”, destaca la ministra.

Amb aquesta decisió, Austràlia retorna a la seva tradicional política exterior de donar suport a la coexistència d’Israel amb un futur estat palestí “en pau i seguretat, dins d’unes fronteres reconegudes internacionalment”, precisa Wong en el comunicat. Després d’una reunió del gabinet, la cap de la diplomàcia australiana destaca que Canberra tornarà a comprometre’s en els esforços internacionals per buscar “el progrés cap a una solució justa i duradora de dos estats”.

A conseqüència d’aquesta decisió, el Ministeri d’Afers Estrangers israelià ha convocat a l’ambaixador australià a Tel-Aviv, Paul Griffiths, perquè es traslladi a Jerusalem. El primer ministre israelià, Yair Lapid, que també ocupa el càrrec de ministre d’Afers Estrangers, ha asseverat que la decisió adoptada per Austràlia és una “resposta precipitada a un informe incorrecte en els mitjans”.

Austràlia va canviar la seva política respecte al conflicte entre israelians i palestins durant el govern del liberal Scott Morrison, quan va anunciar el desembre del 2018 el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel. D’aquesta manera, Morrison va seguir les passes de l’aleshores president nord-americà, Donald Trump, que va trencar el consens internacional en reconèixer Jerusalem com a capital israeliana el desembre del 2017, i traslladar a aquesta ciutat l’ambaixada dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona