Política

Carod-Rovira buscarà el suport de Portugal per a la independència de Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha declarat a l'agència nacional de Portugal que buscarà el suport del país per a la independència catalana i ha acusat a l'Estat espanyol de mantenir una "tutela paternalista" sobre Lisboa.

"Una Catalunya independent a la façana mediterrània podria ser el contrapès lògic al centralisme espanyol", afirma el vicepresident català, per a qui aquest projecte independentista compta amb "molts aliats internacionals", encara que no els identifica per no donar "pistes".

Carod-Rovira assegura que "l'Estat espanyol encara no ha assumit que Portugal és un Estat independent" i acusa Madrid de voler mantenir una actitud d'"imperialisme domèstic" sobre Portugal, on "històricament, sempre hi ha hagut un cert complex per part d'alguns dirigents amb relació a l'Estat espanyol".

"Vull ser independent i vull que Catalunya sigui un Estat més de la Unió Europea", agrega en indicar que la situació catalana és específica i no comparable a cap autonomia ni a qualsevol procés d'independència. "Catalunya no és Kosovo, ni el País Basc, ni Madeira" i explica que "els processos d'independència passen per tres fases: ridiculització, hostilitat i acceptació. En aquest moment, estem entre la primera i la segona".
En les seves declaracions, el polític català expressa les similituds de Catalunya amb Portugal i sosté, remuntant-se al segle XVII, que aquest país podria no haver aconseguit la independència de l'Estat espanyol i avui seria una regió espanyola i Catalunya potser un Estat independent.

Carod-Rovira comenta també les raons per celebrar un referèndum d'independència a Catalunya el 2014 i defensa que "Catalunya no pot esperar més, el dèficit amb Espanya és insostenible. L'any passat, vam recaptar 140 milions d'euros per a institucions socials i Madrid es va quedar amb 127".

Carod-Rovira expressa l'objectiu del seu govern de promoure una major relació econòmica, cultural i educativa amb l'Estat portuguès i considera els vincles actuals insuficients i centrats més en les elits dels dos països que en les seves societats. "Els portuguesos han de deixar de veure Madrid com el centre neuràlgic de la política, la cultura i l'economia, i aprofundir en una visió multipolar", ressenya l'agència parafrasejant al polític català. "La meva gran obsessió -revela- és que hi hagi una península amb diferents pols de referència", on hi serien presents Lisboa, Madrid, Barcelona, Bilbao i Sevilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims

política

ERC defensarà comptabilitzar els vots dels exiliats al Parlament

barcelona
estats units

Un jutge ordena a Steve Bannon, exassessor de Trump, ingressar a presó el juliol

barcelona
alemanya

Scohlz defensa les deportacions a l’Afganistan i Síria després de l’atac a Mannheim

barcelona
Guerra a Europa

Biden i Macron prometen mantenir el suport a Ucraïna

Barcelona