Política

judicial

A judici cinc agents de policia per haver ferit Roger Español

El jutge instructor ha decidit enviar a judici tota la cadena de comandaments i l’escopeter que va disparar la bala de goma que va fer perdre l’ull a Roger Español durant el referèndum de l’1 d’octubre. Òmnium Cultural, com a acusació popular, i Irídia, com a acusació particular i popular, han rebut avui la conclusió del sumari del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona que investigava la violència policíaca del Primer d’Octubre. Per primera vegada s’enviarà a judici l’escopeter i tota la seva cadena de comandaments, en aquest cas, com a responsables d’haver disparat a Roger Español i haver-lo ferit. En total, cinc agents del cos de la policia espanyola: l’escopeter, tres membres de la cadena de comandament i un cinquè agent, per altres lesions.

L’Audiència Provincial obrirà el termini perquè les acusacions presentin els corresponents escrits d’acusació. En el seu escrit quan va decidir processar els acusats, el jutge ja apuntava que l’escopeter “havia incomplert les mesures de seguretat recollides en la circular sobre el material antidisturbis”.

Español va rebre l’impacte de bala mentre participava en una concentració per defensar la celebració del referèndum a l’escola Ramon Llull de Barcelona.

El magistrat considera que els agents de la Policía Nacional van tenir diverses reunions operatives com a mínim el 29 i 30 de setembre, en les quals es van distribuir els diversos grups i zones en les quals actuarien si fos necessari. Els caps de grup policial van inspeccionar personalment els col·legis de la seva zona designada per conèixer la ubicació i els accessos.

L’escrit del jutge remarca que la llei estableix que l’actuació de la policia sempre ha d’evitar ser “abusiva, arbitrària o discriminatòria” i que comporti “violència física o verbal”. A més, els agents han de mantenir en tot moment “un tracte correcte i acurat en les seves relacions amb els ciutadans, a qui procuraran auxiliar i protegir”. “En totes les seves intervencions proporcionaran informació completa i tan àmplia com sigui possible sobre les causes i finalitats de l’actuació”, rebla. També els recorda que han d’actuar sempre seguint els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i que “només hauran d’utilitzar les armes en les situacions en què existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana”.

LA XIFRA

17
pilotes de goma es van disparar contra els manifestants en els aldarulls a l’escola Ramon Llull.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES