Política

Els editors de revistes en català activaran la via judicial després del veto a Borriana

Els editors de revistes en català han unit forces per condemnar la censura a Cavall Fort, Enderrock, El Temps, Camacuc i Llengua Nacional per part del govern municipal de Vox i el PP a Borriana (Plana Baixa), que van qualificar d’un “atac a la llengua”. L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (Appec) va anunciar ahir en un acte, amb el suport d’Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua, que activaran la via judicial per respondre “a cada agressió”. L’entitat presentarà una demanda civil per demanar la restitució de les publicacions retirades basant-se en el fet que la llei no permet a un regidor retirar revistes d’una biblioteca pel seu compte, com va fer l’ultradretà Jesús Albiol. També va anunciar la presentació d’una denúncia davant les institucions europees i una queixa formal davant el Síndic del País Valencià.

Segons va explicar el president de l’Appec, Germà Capdevila, també volen impulsar la mobilització ciutadana i la “discriminació positiva” de les revistes promovent la subscripció més important de la història de l’entitat, que presentaran passat l’estiu. Ahir, per exemple, l’Ajuntament de Blanes va anunciar que la biblioteca pública se subscriurà a les revistes vetades per Borriana. També van anunciar una concentració dilluns que ve davant la biblioteca de Borriana “contra la valencianofòbia” del PP i Vox.

“Ens preguntem si el sector de revistes en català s’ha de preparar per a una nova època fosca de persecució, atacs i vexacions”, es va qüestionar Capdevila, que va recordar que es tracta d’una “primera onada repressiva i reaccionària” que en les últimes setmanes “s’ha manifestat en forma de cancel·lacions” d’actes culturals de tota mena.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en representació de la Federació Llull, va afirmar que Borriana és un exemple del que està passant arreu dels Països Catalans: “L’extrema dreta ha utilitzat les institucions democràtiques per estendre la seva campanya d’odi contra una llengua i una cultura.” I va fer una crida perquè davant “la repressió i l’odi de l’extrema dreta” la societat civil s’enforteixi per “plantar cara a aquells que ens volen dividir com a país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona